Upoznajte Zlatibor i prepustite se njegovim lepotama

Sa ovih izleta se turisti na Zlatibor vraćaju bogatiji, punije duše i srca

  • 7
Zlatibor Foto: TO Zlatibor

Zlatibor je sinonim za dobar i kvalitetan odmor. Ova planina u jugozapadnoj Srbiji, obuhvata površinu od 1.016 kilometara kvadratnih, dužine 55 kilometara, a širine 22 kilometra, što je i više nego dovoljno da uživate u svim njenim prirodnim lepotama, šarenolikim pejzažima i da je uvek iznova i iznova upoznajete. Za Zlatibor, planinu milozvučnog i jedinstvenog imena kažu da je izbor za sve. Na Vama je da odaberete u kom pravcu ćete da krenete i upoznate sve njene čari.

Zlatibor Stopića pećina/Foto: TO Zlatibor

Ukoliko se odlučite da kreneta ka severoistočnoj strani planine, na svega 19 kilometara od turističkog centra Zlatibora, između sela Rožanstva i Trnave, nalazi se jedna od najposećenijih pećina u Srbiji, Stopića pećina. Ovaj spomenik prirode je zajedno sa okolnim prostorom proglašen za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije.

Zlatibor Stopića pećina/Foto: TO Zlatibor

Impozantan ulazni otvor visok 18 metara već na početku osvaja posetioce i svojom veličinom ih mami da uđu unutra i otkriju podzemne prostorije i pećinski nakit koji se unutar nje krije. Svetla dvorana sa otvorima na tavanici i siparskom kupom, Tamna dvorana, Velika sala sa bigrenim kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal su delovi ove tajnovite turističke atrakcije. Svojom lepotom se posebno ističu bigrene kade koje predstavljaju pravu geomorfološku retkost u celom svetu, dubine od 2 do 7,5 metara. Kade su ispunjene vodom i obasjane raznobojnom rasvetom, što daje poseban pečat ovom speleološkom objektu.

Zlatibor Stopića pećina/Foto: TO Zlatibor

Još jedan fenomen se krije u pećini, a to je podzemni vodopad “Izvor života”. Stopića pećina dostupna je za obilaske svim danima od 09.30 do 18.00 časova, a u pratnji vodiča otkrićete i po neku tajnu koju hiljadama godina čuva ova pećina.

Na deset minuta vožnje od Stopića pećine, smešteno je jedno od najpoznatijih sela naše zemlje, a to je Sirogojno.

Zlatibor Staro selo Sirogojno/Foto: TO Zlatibor

U Sirogojnu se nalaze dva muzeja, jedan pod otvorenim nebom „Staro selo“, koji neguje i čuva tradiciju narodnog graditeljstva s kraja XIX i početka XX veka i drugi posvećen pletiljama, ženama koje su ime ovog sela zahvaljujući odevnim predmetima od vune prenele po čitavom svetu. Stalna muzejska postavka u ''Starom selu'' je formirana tako što su sa područja okolnih sela sakupljene autentične kuće i zgrade domaćinstava dinarskog područja koja svedoče kako se nekada živelo u njima, dok drugi deo muzeja čini grupa kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade.

Zlatibor Muzej/Foto: TO Zlatibor

U blizini Muzeja nalazi se i crkva Sv. Petra i Pavla sagrađena 1764. godine i predstavlja najstariju očuvanu crkvu u zlatiborskom kraju. Radno vreme oba muzeja je od 9 do 19 časova.

Zlatibor Vodopad Gostilje/Foto: TO Zlatibor

Nakon Sirogojna put možete nastaviti ka selu Gostilju, gde možete uživati u oazi netaknute prirode, jer se upravo u ovom selu nalazi jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora, Gostiljski vodopad.  Na Gostiljskoj reci, uzvodno od ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad.  Nizvodno od njega rečica gradi veći broj manjih vodopada i slapova. Gostiljski vodopad možete posetiti svakoga dana od 9 do 20 časova.

Zlatibor Stopića pećina/Foto: TO Zlatibor

Pored navedenih turističkih lokaliteta, sa Zlatibora se organizuju i jednodnevni izleti do Mokre gore sa Drvengradom i “Šarganskom osmicom”, srednjovekovnog manastira Mileševa sa Belim anđelom, do meandara Uvca, do nacionlnog parka Tare, na sat vožnje od Zlatibora je i Višegrad sa drevnom kamenom ćuprijom na Drini Mehmed paše Sokolovića i impresivnim Andrićgradom, kamenim gradom Emira Kusturice….

Zlatibor Tornik/Foto: TO Zlatibor

A u blizini je centar Tornik sa letnjim sadržajima, raskošne Vodice sa tematskim parkom “El Paso City”, zagonetna Dobroselica sa kamenim mostom, crkva brvnara sa sobrašicama u Jablanici, manastiri Uvac i Dubrava…

Zlatibor Vodice/Foto: TO Zlatibor

Sve je to Zlatiboru nadohvat ruke i zato su izletnička putovanja sa organizovanim prevozom i licenciranim turističkim vodičima iz centra planine, koja upotpunjavaju ovdašnju ponudu, veoma popularna. Sa ovih izleta se turisti na Zlatibor vraćaju bogatiji, punije duše i srca.

Zlatibor Foto: TO Zlatibor

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hororka

    16. jul 2020 | 09:56

    Nemojte nam vise dolaziti Beogradjani i ostali velikogradjani.. Svi pohrlili u prirodu, na planinu, u selo. Zajedno sa vama i korona..

  • Pera

    16. jul 2020 | 09:28

    Najlepša planina na svetu. Svake godine bar jednom odem.

  • Megalomanština

    16. jul 2020 | 13:13

    Zašto zgrada od 11 spratova na stazi gde se deca sankaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA