≫ 

Legenda o njemu datira od Maričke bitke: Srpski kanjon kroz koji se ni Turci nisu usudili da prođu

Jedino kada je moguće da prođete celom dužinom Lazarevog kanjona jeste u toku letnjeg perioda, odnosno kada u njemu nema vode...

  • 0
Lazarev kanjon Lazarev kanjon / Foto: Wikimedia/Marina Dabetic

Jedan od najdubljih, ali i najinteresantnijih kanjona u našoj zemlji, nalazi se na području Južnog Kučaja u istočnom delu Srbije. Osim toga, smatra se i najdužim, ali i najneprohodnijim kanjonom koji postoji na području Srbije. A u prilog tome govori i činjenica da je svega 4 metra širok u najužem delu.

Legenda o nastanku Lazarevog kanjona

Priča o nastanku naziva ovog neobičnog kanjona nas vraća u 14. vek. Tačnije u period nakon bitke na Marici, 1371. godine.

Konjanici srpskog kneza Lazara su, prema narodnoj legendi, po završetku Maričke bitke naišli na ovaj kanjon i tu boravili neko vreme. Upravo od tada datira i njegov naziv, ali i Lazareve reke, koja tu protiče.

Lazarev kanjon Lazareva reka / Foto: Wikimedia/Milos Krstic

Često se pominje i da su hajduci sa područja Homolja sklonište u doba turskih osvajanja nalazili upravo u ovom kanjonu i da se nijedan turski vojnik ne bi usudio da ih prati.

Kako proći kroz najneprohodniji kanjon?

Prema mišljenju iskusnih planinara, ali i avanturista koji su se usudili da posete Lazarev kanjon, jedino kada je moguće da prođete celom njegovom dužinom jeste u toku letnjeg perioda, odnosno kada u njemu nema vode.

Staza ne postoji, pa je svakako najbolje da u obilazak kanjona krenete u okviru organizovanih tura. Tura obično počinje od Lazareve pećine, a da biste prošli celokupan kanjon potrebno je prosečno 9 časova pešačenja.

Bez ikakve sumnje za sve to vreme ćete uživati u lepoti predela kroz koje prolazite.

Lazarev kanjon Šuma Lazarevog kanjona / Foto: Wikimedia/Milos Krstic

Posebno je bogat biljni svet u Lazarevom kanjonu, mada ne zaostaje ni životinjski. Inače, jedna od biljnih vrsta koja ovde raste je i Srpska ramonda. Krimski bor takođe spada u retke vrste koje rastu u ovom području, kao i palasijev crni bor.

Što se životinjskih vrsta tiče, tu su nastanjene sove buljine, ali i divokoze i suri orao, kao i slepi miševi i mnoge druge.

Kompleks Zlotskih pećina se nalazi u blizini i svakako bi trebalo iskoristiti priliku i posetiti ih.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA