≫ 

Mnogi srpski srednjovekovni manastiri krase ovaj jedinstveni park blizu Resavske pećine

Svako ko je imao priliku da poseti nesvakidašnji kompleks, izašao je bogatiji za jedno novo, lepo iskustvo...

  • 1
Park maketa Foto: Olga Ječmenica

Jedan od ukupno 13 parkova minijatura, koliko ih za sad ima na području cele Evrope, nalazi se u Srbiji. Tačnije u Pomoravskom okrugu.

Gde se nalazi Park maketa?

Kada se iz Despotovca krene u pravcu Resavske pećine, vrlo brzo se nailazi na ovaj jedinstveni park. A ako se već nađete u ovom delu Srbije, ne bi trebalo da propustite priliku da ga posetite, tim pre što je cena ulaznica zaista povoljna.

Inače, Park maketa se prostire na površini od oko 3.000 m², a zvanično je počeo sa radom 2009. godine. Od tada, pa do danas, otvoren je svake godine između 1. aprila i 1. novembra. Radno vreme je od 10h do 19h.

Ispred kompleksa se nalazi parking prostor, a posetioci se mogu i osvežiti u kafe-baru koji je smešten u okviru samog parka.

Srpski srednjovekovni manastiri na jednom mestu

Iako su napravljeni u razmeri 1:17, u Parku minijatura, čiji je idejni tvorac Milenko Ilić, nalaze se mnogi srpski srednjovekovni manastiri. Svako ko je imao priliku da poseti ovaj jedinstveni kompleks, izašao je bogatiji za jedno novo, lepo iskustvo.

Osim vrlo verne makete manastira Žiča, koji je zbog svoje boje i najlakše preoznatljiv među srpskim srednjevekovnim manastirima, u Parku maketa imate priliku da vidite, pored ostalih i maketu manastira Ravanica, Đurđevi stupovi i Kalenić, kao i manastira Manasija, Studenica, Ljubostinja i Sopoćani.

Park maketa Foto: Olga Ječmenica

Tu je i maketa manastira Mileševa, ali i manastira Gradac, koji je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, supruge srpskog kralja Uroša I Nemanjića.

Naravno da je tu i maketa manastira Gračanica, ali je posebno zanimljivo pomenuti i maketu manastira Sveti Ahilije, zadužbinu srpskog kralja Dragutina, koja se nalazi nadomak Arilja.

Crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, u narodu poznata i kao Petrova crkva koja se danas nalazi na teritoriji Novog Pazara, takođe je ovekovečena na ovaj način.

Da li ste imali prilike da posetite Park maketa i kakve utiske nosite?

Video: Vodimo vas na putovanje kroz mini frontove na kopnu, moru, nebu

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zocky

    14. avgust 2020 | 17:43

    Da, lepo je. Dobra ponuda za posetu, tu je Resavska pećina, vodopad Lisine, i još puno što šta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA