Skriveni vodopad kod Loznice u koji se zaljubljeni kunu: Veruje se da ispunjava želje i donosi sreću

Visok je 7.5 metara i skriven u planini Gučevo

  • 2
Vodopad Skakavac, Budimlija, Loznica

Foto: J. Stakić

Legenda kaže da su se nekada davno parovi sastajali kod vodopada Skakavac nadomak Loznice kako bi im ljubav bila večna, a brak srećan i dugotrajan. Staro verovanje kaže i da drinske vile merkaju momke u šumi u kojoj je skriven ovaj dragulj. I ko zna koliko je prošlo od nastanka vodopada, ali sve do danas, priroda se pobrinula da ostane skriven od javnosti. Tek poneki Lozničanin zna za tajnu koju čuva planina Gučevo.

Retko kad ćete ovde zateći nekoga. To i nije tako loše jer tako sa svojim dragim ili dragom možete na miru zamisliti želju. Ali prethodno morate doći do vodopada, što nije nimalo lako. Staza nije uređena, pa se do Skakavca stiže hodom i poskocima s kamena na kamen uz reku Budimliju.

Kao što lepo reče jedno dete s kojim se jedva mimoiđoh na kamenu: "Ljubav nije laka". Tad mi, zapravo, i postade jasno da priroda sve sama uredi. Zaista, za pravu ljubav se treba boriti, i na tom putu nekad ćete morati da preskačete neočekivane prepreke, možda se i okliznete, pokvasite, umorite, ali ako vas na kraju puta čeka najskuplja stvar koja se ne kupuje - sav trud je vredan.

Vodopad Skakavac, Loznica, Gučevo

Ovde i putokazi pričaju priču/ Foto: J. Stakić

Par koji sam srela na putu do vodopada govori mi da meštani i dalje veruju da Skakavac donosi sreću i ljubav. Hodali su polako, držeći se za ruke. Delovali su kao da su se upravo zakleli na večnu ljubav jedno drugom. Ko zna, možda su se i verili (eto ideje za sve romantike koji ne znaju gde da upriliče taj jedinstveni trenutak).

Kako do vodopada Skakavac?

 

Ovaj 7.5 metara visom vodopad smešten je na samo 7 kilometara od centra Loznice i jedini je vodopad u tom kraju. Nalazi se ne tromeđi sela Budimlija, Paskovac i Trbušnica. Ako ste avanturističkog duha, do njega se možete uputiti uz planinu peške, ali mnogo je jednostavnije automobilom. Put je uređen, asfaltiran i vodi kroz šumu. Kad posle 10-ak minuta vožnje prestane asfalt, tu se parkirajte i krenite peške. Putokaza do skoro nije bilo, ali sada ćete ih primetiti.

I nemojte se začuditi ako ni meštani ne znaju da vas upute kuda da idete. Kao što rekoh na početku teksta, priroda se pobrinula da malo ljudi zna za ovaj loznički dragulj.

Deo puta koji se mora preći peške je prava avantura i zato se obavezno naoružajte adekvatnom garderobom i obućom. Patike su najbolja preporuka. Posle 15-ak minuta skakanja s kamena na kemen u plitkoj rečici Budimliji, čuju se prvi taktovi spuštanja vodopada. Sve i da ne primetite putokaze do njega, samo pratite rečicu. Na kraju, ona vam je jedini put.

I kada pređete sve prepreke, prepustite se čarobnom prizoru, okrepljujućem miru, pomešanim mirisima čiste vode, zemlje i zelenila. I tek tada, kada postanete jedno sa okruženjem, zamislite želju.

Zanimljivo je da i kada odete sami do ovog vodopada, iz čiste znatiželje, ime onog kog volite samo se pojavi na usnama. Da li je do vila ili podsvesti, ne mogu sa sigurnošću reći, ali jedno mogu: ovo mesto zaista budi jedinstven osećaj. Niti je Skakavac najveći vodopad u Srbiji, niti je turistička senzacija, ali nešto u sebi definitivno ima. A možda je baš i zbog toga što svaki čovek ovde dobije prostor da se preispita.

Legende su legende, ali da li su samo to? Da li Skakavac zaista može da pomogne u ljubavi i učvrsti osećanja jednom paru? Sudeći po ono dvoje mladih zaljubljenih što su se spuštali niz planinu držeći se za ruke, rekla bih da može. Odmoći sigurno neće.

Darežljiva priroda

 

Priroda je prema ovom kraju, Budimliji, svakako bila darežljiva. Pored vodopada, koji svakako jeste atrakcija svima koji za njega čuju i dožive njegovu posebnost, ova budimlijska šuma ljubomorno čuva i brojne zaštićene biljne i životinjske vrste.

Nisam odolela, pa sam i ja zamislila želju. I dok vodopad ostavljam za sobom, imam utisak kao da se grane drveća zatvaraju iza mene, štiteći ovo mesto od znatiželjnih pogleda. Lako mi je da zamislim kako su se u davna vremena ovde sastajali parovi, koji bi kasnije, prema verovanju, imali srećan i blagorodan zajednički život.

Sve vreme kroz šumu me prati cvrkut ptica, dok se sunce promalja kroz krošnje. Jasno je da ovo mesto i danas odiše romantikom i ljubavlju. I srećom. Zato i želim da verujem da zaista ispunjava želje.

(J. Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    4. avgust 2020 | 14:46

    Ako verujete da ce vodopad a ne pravi odabir partnera za brak doneti srecu ... onda ste u pravom kanalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA