Grad "skroz desno" na karti Srbije: Neki od najvećih ljudi srpske istorije rođeni su u njemu

Iskoristite ovo leto da bolje upoznate Negotin

  • 4
NEGOTIN Foto: Wikipedia/Gafce

Negotin se nalazi u istočnoj Srbiji, u neposrednoj blizina granica sa Rumunijom i Bugarskom. Okružen je planinama Miroč, Deli Jovan i Crni Vrh, sa desne strane mu teče Dunav, a sa druge reka Timok. Kod ušća Timoka i Dunava nalazi se geografski najniža tačka Srbije. Ovaj grad ima savršen geografski položaj za razvijanje voćarske kulture.

Negotin je od Beograda udaljen oko 240 kilometara, a do njega se stiže za četiri sata vožnje. Prednost ovog puta je što ćete usput moći da napravite pauzu kod Nacionalnog parka Đerdap.

Manastir Bukovo nalazi se pri samom ulazu u grad, za koji se pretpostavlja da je sagradio kralj Milutin u 13. veku, a naziv je dobio po okolnim bukovim šumama.  Manastir kao i sam centar Negotina odiše istorijom i vrlo lako može da vas vrati u stara vremena. Naravno nije jedina vrednost u gradu nego i u prirodi koja ga okružuje.

NEGOTIN GRAD VSTANJE ULICE NEGOTINA DANAS Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Oko 30 km od grada, u kanjonu reke Vratne, nalaze se Vratnjanske kapije, fascinantno delo prirode i najleša atrakcija Negotina.

Vratnjanske kapije su kameni lukove, tačnije ostaci nekadašnih pećina i veoma su retke pojave u svetu, a ovde ih ima čak tri: Veliki, Suvi i Mali prerast. Velika kapija ima dužinu 45m, širinu 23m i dubinu 30m. Do kapija se stiže uređenom i označenom stazom koja polazi od manastira Vratna i nastavlja se duž prelepih pejzaža i vidikovaca.

Vratnjanske kapije Foto: Milena Đorđević

Ne možete da prođete Negotinom, a da se negde ne susretnete sa imenom ili likom hajduka Veljka, junaka koji je herojski branio ovaj grad od Turaka. Pored njegovog spomenika u centru možete i da posetite muzej koji nosi njegovo ime, gde možete bolje da se upaznete sa srednjovekovnim oružjem i svakodnevnim predmetima.

Ipak, najpoznatiji Negotinac nije junak Prvog Srpskog ustanka, već najpoznatiji srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac.

Ako se ikad nađete u ovom gradu obavezno posetite kuću klasika srpske muzike. U kući se nalazi stalna postavka koja prikazuje život slavnog kompozitora. Kuća se odlikuje skromnijim karakteristikama tradicionalne balkanske varoške stambene kuće. Dvorište je lepo i mirno, uz dodatne detalje o Mokranjcu i sa njegovom bronzanom skulpturom.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac Foto: RINA

Bilo da vas zanima istorija, priroda, lov, ribolov, planinaranje, dobra hrana i vrhunsko vino ili samo želite da se upoznate sa kulturom istočne Srbije, uživo na licu mesta, posetite Negotin i javite nam kako ste se proveli.

Koliko košta posetiti Negotin?

Cena noćenja za jednu osobu kreće se oko 2.000 dinara, a za taj novac ćete dobiti zaista lep apartman ili hotelsku sobu sa doručkom.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KLADOVO

    13. avgust 2020 | 14:25

    Grad "skroz desno" na karti je Kladovo

  • Milena

    13. avgust 2020 | 17:47

    Zanimljivooo... Bila sam nekad davno na ekskurziji u srednjoj školi. Vodili nas, mlade muzičare, u Mokranjčevu kuću, ali je organizacija bila loša, tako da smo ostali u dvorištu, nije bilo nikoga da nam otvori da uđemo unutra. Ali mogla bih sada, ovako matora, uzmem auto iz menadžera, i odemo moj dragi i ja da je obiđemo. A eto, ima još što-šta da se vidi. Dobra ideja, hvala :)

  • Ruzica

    13. avgust 2020 | 15:10

    Moj ❤❤❤💪💪💪👍👍👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA