Šta Srbi rade na Staroj planini: Pale drvene kante za smeće da naprave roštilj, bacaju otpad svuda

Turističke agencije apeluju da se vodi računa o prirodi

  • 9
Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Turistički poslenici, planinarski vodiči, meštani staroplaninskih sela, iznenađeni su, pa i zatečeni brojem turista koji su ovog leta posetili Staru planinu, gde samo u toku jednog dana recimo vidikovac Kozji kamen, sa koga se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, poseti i neverovatnih 1.000 ljudi.

Niko nije očekivao da će ovog leta desetine hiljada turista krenuti umesto na more put Stare planine, otkrivati njene lepote, a sudeći po nemaru nekih od njih i zapretiti toj lepoti i zaštićenm području.

Pirot i Stara planina su popunjeni, evo šta tu može da se vidi

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov rekao je za Tanjug da su svi turistički kapaciteti, pre svega smeštajni kapaciteti na Staroj planini, objekti seoskog turizma, odavno rezervisani.

- Pirot kao destinacija sa Starom planinom i rekom Jermom ima šta da ponudi, mnogo je sadržaja pa je i interesovanje veliko. Velika je gužva, pogotovu na popularnim lokalitetima poput vodopada Tupavice, Slavinjskog grla, vidikovca Kozji kamen, vodopada Pilj u ataru sela Topli Do i mnogi drugi - kaže Zlatkov.

On apeluje i da se vodi računa o prirodi, ne ostavlja smeće na Staroj planini i na taj način narušava prirodni sklad jedne od najlepših srpskih planina.

To je važno, jer rekordna turistička sezona na Staroj planini, sa posećenošću koja je iznenadila i najveće optimiste definitivno će postati neka vrsta prekretnice u razvoju turizma na Staroj planini,a ono na čemu bi definitivno trebalo da se poraditi je sistem za prikupljanje smeća ali i edukacija turista u tom smislu."

Previše čamaca u Zavojskom jezeru 

Poseban problem, kada je o Zavojskom jezeru reč, jeste preterana upotreba čamaca velike snage što može ugroziti i kupače kojih je ove godine takođe veliki broj. Zavojsko jezero je biser Stare planine, verovatno jezero sa najčistijom vodom u Srbiji koja je u perspektivi namenjena za vodosnabdevanjem celog niškog regiona.

Drvene kante za smeće potpaljuju da bi napravili roštilj

Osim čamaca, problem je i masovno bacanje smeća - plastičnih flaša, kesa, otpada, nažalost, veliki broj posetilaca smeće ostavlja za sobom umesto da ponese u grad ili do prvog kontejnera. Trenutno, na Staroj planini ne postoje kapaciteti u bilo kom obliku, koji su sposobni da takvo ponašanje spreče.

Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Stara planina jedno je od zaštićenih područja čiji je upravljač JP  "Srbijašume" , a I Nataša Manojlović iz '"Srbijašuma" kaže za Tanjug da je zbog broja turista koji posećuju lokalietete kojima upravljaju ‘’Srbijašume’’, a kojih je više od 40, glavni problem ovog leta smeće koje ostaje na tim prostorima, a koje se ponekad nagomila jer su ograničeni tehnički kapaciteti komunalnih službi.

- Najveći problem je smeće na nepristupačnim mestima i planinarskim stazama koje posećuju ljubitelji netaknute prirode. To su područja na kojima nema kanti za otpad i neće ni biti postavljene jer su to nepristupačni tereni za mehanizaciju, a s druge strane, životinje bi razvlačile smeće - izjavio je Manojlović.

Dodaje da većina ljubitelja prirode i planinara vode računa o ponašanju u šumi i da ne ostavljaju smeće u prirodi i apeluje na sve da ponesu smeće i odlože ga do najbliže kante, a ako se desi da su kante pune, što je moguće zbog drastično velike posete zaštićenim područjima, ponesu smeće sa sobom i daju svoj doprinos očuvanju prirode.

Kako kaže, bilo je prijava pojedinih upravljača zaštićenih prodručja za nestanak kanti za otpad.

- Te kante se prave od drveta, a turisti ih koriste da založe vatru za roštilj. Neverovatno, ali i to ljudi rade -  priča Manojlović.

Upozorava da je ovo kritičan period godine za pojavu šumskih požara i podseća da nije dozvoljeno paljenje vatre u šumi osim na obeleženim mestima.

- Važno je ugasiti vatru pre odlaska i ne ostaviti žar. Treba obratiti pažnju da se opušci ugase pre nego što se bace, kao i da se u šumi i nadomak šume ne bacaju zapaljivi materijali - napominje Manojlović.

U Turističkoj organizaciju Pirot, u strogom centru grada, koja je polazno odredište za veliki broj turista koji prilikom dolaska u Pirot daju se takva uputstva, ali i mape, turističke brošure i sve druge informacije koje su im od značaja.

Žika Milenković, iz Gadžinog Hana već nekoliko dana boravi u pirotskom kraju, koji po njegovim rečima, zaista ima mnogo toga da ponudi turistima.

Jeste li ikada obišli srpski Kolorado

- Najpre smo obišli kanjon reke Jerme, srpski Kolorado, Poganoski manastir, zaista prelep kraj, zatim smo bili na Zavojskom jezeru, gde takođe ima mnogo turista, posebno mnogo ribolovaca, a u planu nam je do kraja boravka obiđemo i vodopade na Staroj planini-kaže Milenković.

Licencirani planinarski vodič Robert Ilić kaže da se dešava se da samo u jednom danu, vidikovac Kozji kamen, sa koga se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, poseti i neverovatnih 1000 ljudi.

Ilić kaže za Tanjug i da na Staroj planini ima skoro 300 kilometara obeleženih planinarskih staza, ali da su se u poslednje vreme u više navrata dešavale neprijatne situacije - povrede, lake i teške i to pre svega zbog nepažnje ili neozbiljnog pristupa turista.

Zato, da bi ovakav "talas" turista zaista predstavljao prekretnicu u turizmu na Staroj planini u pozitivnom smislu, neophodno i formiranje spasilačke službe koja bi stalno bila prisutna na terenu.

- Apelujemo na turiste da se pre dolaska dobro informišu, dobro opreme, najbolje planinarskom obućom jer na Staroj planini tokom leta ima i zmija otrovnica, treba izbegavati boravak na planini ukoliko je vremenska prognoza nepovoljna jer Stara planina ume da bude veoma surova u takvim situacijama. Mi često telefonom dajemo osnovne informacije za lakše planinarske ture, međutim, za ozbiljnije ture, neophodna je pomoć planinarskog vodiča kako bi se izbegle neželjene situacije. kakvih je bilo u zadnje vreme u više navrata -  poručuje Ilić za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    15. avgust 2020 | 17:20

    Samo po dzepu Srbina opleti i sve ok.

  • Sun

    15. avgust 2020 | 17:25

    I onda kao nama svi drugi živi, a ustvari sami unistavamo te nase prirodne lepote!!!

  • Mihailović

    15. avgust 2020 | 19:30

    Neznam da li se mogu nazvati ljudima...pre neljudi,bez duše,kad može baciti smeće u takvu prirodu...previše je takvih, jedino drastično novčano kažnjavati, i da provedu neko vreme da pokupe sve smeće...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA