≫ 

Zip-lajn sa kog se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji

Da li biste se usudili?

  • 4
Zip LIne, Zlatibor Printskrin: Youtube/ZipLine Zlatibor Ljubis

Za ljubitelje neobičnog upoznavanja prirodnih lepota, postoji atrakcija koja im omogućuje da zaista uživaju u okolini. 

Pre dve godine je u zlatiborskom selu Ljubiš, rodnom mestu pesnika Ljubivoja Ršumovića, otvoren najviši i najduži zip lajn u Srbiji. Udaljen je tek oko 25 km od centra Zlatibora.

Samo koji mesec ranije je otvoren i najduži zip lajn na svetu, koji se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Njegova dužina je nešto veća od 2.300 metara.

Legenda o zabranjenoj ljubavi

A kakvo bi to selo bilo, kada za nastanak njegovog naziva ne bi bila vezana neka narodna legenda. Naravno, kao i mnoge druge, tako je i ova vezana za tužnu ljubavnu priču.

Priča o nemogućoj ljubavi, u spomen na koju je selo nazvano Ljubiš, se odnosi na Jelenu, koja je bila iz siromašne kuće i Milana, sina najbogatijeg kovača u selu. Iako su se oni silno voleli, Milanov otac nije dozvoljavao sinu da oženi siroticu.

Zato je on napustio selo zauvek i od silne tuge počeo da pije. A njegova nesuđena ljubav je do kraja života ostala neudata i živela je povučeno od sveta, u brdima oko sela Ljubiš, čuvajući ovce.

Danas se ovo planinsko selo, smešteno na 840 metara nadmorske visine, ubrzano razvija u turističkom smislu.

Najduži zip lajn u Srbiji

Ideju i pomoć u postavljanju zip lajna, dugog više od 550 metara, koji se nalazi na visini od 130 metara je Miroslav Šapović dobio od vlasnika najdužeg crnogorskog zip lajna na Đurđevića Tari.

Za one skeptične, dobro je napomenuti da je oprema atestirana na čak 24 tone, što znači da toliko opterećenje svakako može podneti.

Radno vreme je svakog dana u periodu od 10 do 19h. A cena spusta po osobi je 1.200 dinara. 

Posebno je atraktivno što je zip lajn otvoren gotovo u toku cele godine, tako da u lepotama ovog dela Srbije možete uživati i leti i zimi. U cenu je uračunata i petominutna vožnja automobilom do starta.

U neposrednoj blizini se nalazi i restoran, poznat po ribljacima, u kojima se uzgaja posebna vrsta pastrmke, nazvana ljubiška pastrmka. Kupalište Boškova voda, kao i Gostiljski vodopadi su takođe atrakcije, koje se nalaze u blizini sela Ljubiš i koje bi svakako trebalo obići.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    20. avgust 2020 | 18:38

    Cuj da li bih se usudio? Uradio to nekoliko puta i opet cu. I iz aviona sam skakao nekoliko puta i nista, nema straha. Dok god mi Sony radi, ja cu nastaviti sa ovakvim stvarima.

  • Женско

    20. avgust 2020 | 22:56

    Ишла сам пре пар дана. Фрка је док се не крене јер је заиста висина, али је право уживање у адреналину и погледу. Сам спуст траје минут и свакоме бих препоручила. Уопште није страшно. Поновила бих то искуство.

  • Bojana

    3. septembar 2020 | 10:12

    Najduži je na Zlataru,1 km. I cena je 1000 din po osobi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA