≫ 

Istočna Srbija dobija milion evra, jer je raj na Zemlji: U njoj je skriveno najveće blago prirode

EU je najavila da ulaže velike sume novca za turizam ovog regiona

  • 19
stara planina Foto: Nemanja Jovanović

Evropska unija je predstavila projekat koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja Istočne Srbije. Ovaj region prepoznat je kao značajan turistički potencijal, te je EU odlučila da uloži veliku sumu novca kako bi istočna Srbija podigla svoju ponudu na viši nivo.

A šta to ima istok Srbije?

Istočna Srbija ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i prelepu prirodu. Na mestu koje je svedok burnih istorijskih vremena, danas se nalazi niz gradova, malih planinskih sela, čudnih verovanja i običaja, mašte i tradicija, kao i izvori zdrave mineralne vode, pećine i  impozantni vodopadi.

Od moćne Đerdapske klisure (Gvozdene kapije Dunava) do prelepih sela oko Zavojskog jezera, ovde možete pronaći oblasti izvanrednih prirodnih lepota kao i brojna istorijska mesta koja su skrivena doslovno iza svakog ćoška.

Nacionalni park Đerdap se nalazi pri samoj granici sa Rumunijom, a glavni fenomen ovog parka predstavlja Đerdapska klisura kroz koju protiče Dunav.

Đerdapska klisura

Đerdapska klisura jedna je od najlepših prirodnih atrakcija koje možete posetiti u Srbiji i sve one posete ispunjava osećajem strahopoštovanja.

Daleko je najbolji način da doživite pravu lepotu klisure da plovite Dunavom na turističkoj brodu koji ima otvorenu palubu. Područje je bogato florom i faunom i predstavlja dom za više od 1000 vrsta biljaka i 200 vrsta ptica.

Nacionalni park Đerdap Đerdapska klisura Nacionalni park Đerdap Đerdapska klisura, foto: Ministarstvo životne sredine

Na liticama Nacionalnog parka Đerdap se nalazi tvrđava Golubac, a mnogi kažu da ne postoji impozantniji pogled na reku Dunav. Tvrđava je tako pozicionirana, odnosno smeštena na takvoj tački, da Dunav liči na more.

Tvrđava Golubac

Golubac je veoma mističan grad, okružen je prirodnim lepotama Đerdapske klisure, tako da će učiniti da se osećate kao da ste putovali nazad u vreme srednjovekovnih kraljeva, prinčeva i princeza.

Golubacka tvrdava Foto: RINA

Takođe na obalama Dunava se nalazi i Negotin - grad okružen stenama, planinama, vodopadima i srednjovekovnim manastirima Vratna, Bukovo i Koroglaš. Nijedan boravak u gradu nije potpun bez posete muzeju Negotin gde možete saznati više o kulturnim i istorijskim znamenitostima tog kraja.

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

Vinarski kraj i Gamzigrad

A onda, zašto ne biste prošetali do obližnjih sela Rogljevo i Rajac gde se vino još uvek pravi i čuva u autentičnim vinskim podrumima - pivnicama - po vekovnoj tradiciji.

Antičko arheološko nalazište na Gamzigradu, nedaleko od Zaječara, takođe je vredno posete. Lokalitet Gamzigrad, ili Feliks Romulijana, je svetska baština Uneska. Tokom obilaska ostataka raskošne palate rimskog cara Galerija sagrađene u čast njegove majke Romule, lokalni vodiči će vam ispričati kako su nastali jaki bedemi tvrđave sa mnogim kulama koje su štitile carsku palatu od potencijalnih neprijatelja.

SRBIJA ISTOČNA TURIZAM KRSTARENJE DUNAVOM Istočna Srbija / Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Istočna Srbija je prepuna prirodnih čuda, a banje nisu ništa drugačije. Sokobanja je omiljeno mesto za porodični odmor domaćih, ali i stranih turista. U lepo održavanim parkovima banje nalaze se brojni zabavni sadržaji, a blizina banje je idealna za izlete. Takođe možete uživati u šetnji pešačkom stazi koja posetioce vodi do izvora mineralne i pitke vode.

Ako se planina nalazi na listi želja za odmor, obavezno posetite Staru Planinu. Laganom šetnjom uz staze, iskusićete lepotu planine, brze potoke i ogromna polja divljih gljiva, bobica i lekovitog bilja. Stara Planina je posebno divna u zimskim mesecima - skijaške staze, žičare i gondola sa pogledom na planinske šume omogućiće vašoj porodici da uživa u posebnoj vrsti zimske magije.

Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Istočna Srbija pokazala svoj turistički potencijal

Ove godine istočni deo Srbije je pokazao sav svoj turistički potencijal jer je tokom letnjih meseci privukao ogroman broj domaćih turista koji su uživali u retkim prirodnim lepotama.

Osim prelepe Golubačke tvrđave, Đerdapa, Soko banje i Stare planine, mnogi turisti iz Srbije ali i regiona, su obišli Krupajsko vrelo, Lazarevu pećina i Lazarev kanjon, kao i Borsko jezero.

Da li ste nekada boravili u istočnoj Srbiji i kakvi su vaši utisci? Pišite nam u komentarima!

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avangarda

    21. avgust 2020 | 13:53

    Ko je bio u Istočnoj Srbiji i video vodopade nadomak Dojkinaca - Tupavica , zatim Lonce u selu Slavinja (kao kanjon Kolorada), zatim najlepši pogled sa Kozjeg kamena (nivo Uvca - prelepo), tu je u blizini i vodopad Bigar i velelepni zimski centar Falkenštajner Stara planina... prosto nećete verovati da ste došli u najlepši i netaknuti deo moje Srbije.Cene pristupačne (u Dojkincima 700 dinara prenoćište-svi meštani nude odličan smeštaj,kafane,restorani,bašte..).

  • Čitav

    21. avgust 2020 | 14:18

    Balkan je preljep ali narod kao narod samo za gasne komore??!!Tako lijepa zemlja a tako pogan narod ??!!

  • Rade

    21. avgust 2020 | 14:52

    Sve je u Našoj Srbiji PRELEPO al' sve će Vlast da rasproda da pokrade i upropasti!!! 🤑

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA