≫ 

U toku godine Adu Ciganliju poseti oko 4 miliona ljudi: U čemu je čar Beogradskog mora?

Spas za sve Beograđane u vrelim danima

  • 3
Vrućina, Ada Ciganlija, raslađivanje, ljudi, leto, voda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ranije ostrvo, Ada Ciganlija je danas poluostrvo i sinonim za jedno od omiljenih izletišta Beograđana. Posebno u vrelim letnjim danima, kada mogu da se rashlade u vodi Savskog jezera.

I Beograd ima svoje more

Direkcija za izgradnju Rekreativnog centra Ada Ciganlija je od strane Narodnog odboga Grada Beograda formirana 1957. godine, kada i počinju radovi na uređivanju Savskog jezera. Narednih deset godina su ti radovi trajali, a rezultat je današnje jezero, na kome tokom leta mogu da uživaju stanovnici glavnog grada.

Ukupna površina jezera je oko 8 km². Njegova širina je oko 200 metara, a dužina oko 4 km, dok je najveća dubina oko 4 do 6 metara.

Budući da mnogi smatraju da voda u Savskom jezeru nije dobra za kupanje, nije zgoreg da napomenemo da se iz Taložnika, manjeg i prečišćenog jezera nadomak gornjeg nasipa, neprekidno u vode Savskog jezera ubacuje prečišćena voda. U isto vreme se obezbeđuje maksimalna filtracija, uz pomoć pumpi, koje se nalaze na donjem špicu samog jezera. Zatim ta voda otiče u reku Savu, preko Čukaričkog rukavca.

A osim uživanja u sportovima na vodi, gastronomska ponuda na Adi Ciganliji je na visokom nivou. Dostupne su i mnogobrojne sportske aktivnosti, tako da je sa razlogom okarakaterisana kao Beogradsko more.

Otkud naziv Ada Ciganlija?

Ada Ciganlija Foto: Mateja Beljan

Iako mnogi imaju nešto drugačiju asocijaciju na ovaj naziv, smatra se da termin Ciganlija vodi poreklo iz perioda, kada su ovim područjem vladali Kelti.

Naime, istraživači su došli do zaključka da je taj termin skovan od dva pojma i to singa, u značenju ostrvo i pojma lia, što se prevodi kao podvodno zemljište. Vremenom je pojam singalija prenošen kao ciganlija.

Prema zvaničnim informacijama, u toku godine Beogradsko more poseti čak oko 4 miliona ljudi, što i nije čudno, ako znate da Ada Ciganlija zaista jeste omiljeno izletište mnogih Beograđana.

Inače, u toku sezone, oko Savskog jezera saobraća i vozić, a gostima je na raspolaganju i parking za 1.000 automobila.

Više od 60 ugostiteljskih objekata se nalazi ovde, a neki od njih su, posebno mlađim Beograđanima, poznati po odličnom noćnom provodu.

Video: Ada u doba korone

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auspuh

    28. avgust 2020 | 22:17

    Čar je u nemanju para (1500-2000) da idu negde na obalu mora...

  • Boris

    29. avgust 2020 | 08:41

    Pa nema nista drugo u Beogradu i oko njega a da ne kosta nista da se okupas i da je mirna voda,prosto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA