Sokobanja može da pruži mnogo više od banjskog turizma: Koračajte Andrićevim stazama po prirodi

Upoznajte prirodno i istorijsko blago Sokobanje

  • 4
sokobanja Telegraf.rs

 

U Zaječarskom okrugu, na istoku Srbije, a u podnožju planinama Ozren, Devica, Rtanj i Bukovik, nalazi se Banjski grad i opština, Sokobanja, jedna je od najpopularnijih turističkih letovališta u Srbiji,

Sokobanja je, kao termalna i vazdušna banja, očigledno je bila privlačna i Rimskom, a kasnije i Otomanskom carstvu, međutim ovaj jugoistočni gradić u svojoj neposrednoj blizini kriju neprocenjiva prirodna blaga.

Bovansko jezero

sokobanja Telegraf.rs

Udaljeno desetak kilometara od Sokobanje, nalazi se Bovansko jezero. Na veliku radost svih meštana ovo osam metara dugačko jezero ima nekoliko uređenih plaža, i tokom cele godine je pogodno za ribolov. Priroda koja ga okružuje ima pravo da bude Narcis i da se ogleda u površini blistave vode.

Vodopad Ripaljka

Na tlu planine Ozren nalazi se vodopad Ripaljka, koji predstavlja prvi spomenik prirode u našoj zemlji, zaštićen zakonom još od 1948. godine. Glavni vodopad dugačak je između 11 i 14 metara, u zavisnosti od količine vode.  Ime nosi od narodnog izraza „ripanje“, što znači skakanje.

Lepterija

Jedno od najpopularnijih izletišta u Sokobanji je Lepterija. Prelepo prirodno područje, poznato i po tome što je Ivo Andrić šetao njegovim stazama. Od Lepterije možete da krenete ka Soko gradu, ali ne pre nego što obiđete Hajduk Veljkovu pećinu.

sokobanja Telegraf.rs

Soko grad

Na osnovu iskopina, grad je najverovatnije podigao rimski car Justinijan, kao zaštitu od najezde varvarskih plemena. Grad je postavljen na steni. Sam grad je bio na dva nivoa. Ispod grada je postojao „podrumski“ grad. Tačna namena mu se ne zna s obzirom na to da je Soko grad rušen od strane raznih osvajača i renoviran više pura. Zadnji ga je rušio Musa Kesedžija 1413. godine.

Planina Rtanj

sokobanja Telegraf.rs

Planina ili piramida? Po svemu sudeći planina Rtanj izgleda kao Keopsova piramida, ali u njoj nećemo naići na blago niti na mumiju.

Jedna zanimljivost u vezi sa ovom planinom jeste  da od samog dna pa do vrha Rtnja ne postoji nijedan jedini izvor vode. Stoga, ako krenete u obilazak, obavezno ponesite svoju flašicu, ili dve.

Poznato je koliko legendi kruži o planini Rtanj o natprirodnim zbivanjima, od mumija do vanzemaljaca, ali je planina prepuna pridonih lepota, i vredno ju je obići.

Centar Sokobanje

sokobanja Telegraf.rs

U centru ovog naselja, na korzou, nalazi se restoran Milošev konak, u kom su u svoje vreme sedeli i Ivo Andrić, i Stevan Sremac i Branislav Nušić.

Preko puta restorana nalazi se tursko kupatilo „Amam“ u kom posetioci mogu da uživaju u masažama, u odvojenim muškim i ženskim bazenima ili u inhalaciji lekovitom parom. Neke scene filma Zona Zamfirova snimane su u ovim bazenima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    25. avgust 2020 | 12:50

    'Amam', kakvi kompleksi, pa nije Turcin uveo u srpski jezik slovo 'H', vec Vuk Karadzic... Ne moze biti Amam nikad vec Hamam... Nikad se Srbin od nekih kompleksa oporaviti nece...

  • Banjac

    25. avgust 2020 | 13:15

    Veliko jezero! OSAM METARA!

  • Bobi

    25. avgust 2020 | 17:17

    DIVNO, PRELEPO, NAJLEPŠA BANJA, DESTINACIJA U SRBIJI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA