≫ 

Nastalo je spajanjem Starog i Novog: Prelepo veštačko jezero koje je odmorište mnogih Lazarevčana

Najčešća aktivnost na ovom jezeru jeste sportski ribolov, a bogato je amurom i šaranom, budući da je poribljavano veštačkim putem

  • 4
Jezero Očaga Foto: Wikimedia/Dungodung

Kako je tek oko 60 kilometara udaljeno od Beograda, jezero Očaga se smatra odličnim izborom za jednodnevni izlet stanovnika srpske prestonice.

Teritorijalno pripada opštini Lazarevac i deo je Sportsko-rekreativnog centra Kolubara.

Kako je nastalo jezero Očaga?

Odmah da napomenemo da se zapravo radi o 2 jezera, koja nose naziv Stara Očaga i Nova Očaga, a u pitanju su jezera nastala veštačkim putem. Tačnije, oba jezera su nastala prilikom uređivanja kopova, u okviru Rudarskog basena Kolubara, u kome se vadi lignit.

Jezero Stara Očaga je u obliku kanala i nastavlja se na Novu Očagu. Najčešća aktivnost na ovom jezeru jeste sportski ribolov, a bogato je amurom i šaranom, budući da je poribljavano veštačkim putem. Ima i deverike i babuške, kao i druge takozvane bele ribe.

Na samom jezeru Stara Očaga ribolovci mogu kupiti dozvolu za pecanje na dnevnoj bazi. A ako neko želi da pribavi istu tu dozvolu, ali godišnju, potrebno je da kontaktira Ribolovačko društvo Kolubara, koje se nalazi u Lazarevcu.

Za kupanje je predviđeno jezero Nova Očaga, čije je dno betonirano i u okviru koga se nalazi i lepo uređena plaža, prekrivena šljunkom.

Uživanje na jezeru

Ako želite da odete na jednodnevni izlet iz Beograda, onda je ovo jedna od boljih ideja. Inače, jezero Očaga u toku letnjih meseci posećuju mnogi Lazarevčani, ali i stanovnici okolnih mesta i sela.

Maksimalna dubina jezera je oko 6 metara, a zauzima površinu od oko 0,12 km² i nalazi se na nadmorskoj visini od 157 metara.

Interesantno je pomenuti da se jezero Očaga puni izvorskom vodom, a da zahvaljujući veštačkom gejziru ima neprekidno filtiranu vodu.

Izuzev tobogana sa ograđenim bazenom, ovde se nalaze i dve olimpijske skakaonice, od kojih svaka ima po tri nivoa.

Jedna lepo uređena plaža, koja je prekrivena šljunkom, nalazi se na obalama jezera Očaga, a u blizini su i tereni za mali fudbal i odbojku na pesku. Tu je i lepo uređeno igralište za najmlađe posetioce.

Ljubitelji šetnji u prirodi će, bez sumnje, uživati, jer se uređena staza proteže oko samog jezera. Za razliku od jezera Stara Očaga, ovde iako ima ribe, nije dozvoljeno pecanje.

Video: I Srbija ima roze jezero i na sat vremena je od Beograda

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    31. avgust 2020 | 20:28

    Nije veštačko tu je nekad kolubara tekla inače ima svoje izvore funkcioniše kao spojeni sudovi s kolubarom inače jedna bara koju treba zatvoriti tu se uda ilo preko 50 ludi a lazarevac je zaslužio malo bolje kupalište pogotovo što je na ibarskoj ali to lazarevac neće nikad dobiti jer lazarevac je kokoška za čerupanje zbog tog uglja ub će dobiti kupalište zbog kuma kog lazarevac nikad nije imao a lazarevčani će se dalje kupati u bari

  • Igor

    31. avgust 2020 | 21:51

    Zatrpajte ovo prokleto jezero koje je odnelo mnogo zivota. Napravite igraliste za decu. Pa pre par dana su se utopila dva malisana...zar vam to nije dovoljno??? I pre njih je Ocaga progutala mnogo zivota....

  • Nenad

    31. avgust 2020 | 20:14

    Teritorijalno pripada Gradu Beogradu, a u sklopu je GO Lazarevac 😊 Inače mesto je prelepo za odmor 😌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA