≫ 

Svi jure u Egipat i u Tursku, ali mnogi su svoje leto iz snova doživeli baš i na ovom srpskom jezeru

Ovo naselje udaljeno oko 7 kilometara od Subotice, prava je lepota Vojvodine

  • 6
palic, palicko jezero Foto: M. B.

Iako su Egipat i Turska bile veoma primamljive opcije za koje se mogla opredeliti, novinarka "Telegrafa" nije želela da rizikuje da je zadesi neželjena situacija zbog epidemije korona virusa, te se fokusirala na domovinu i njene lepote koje može da poseti. Izabrala je Palić kao turstičku destinaciju pogodna za letovanje.

Ovo naselje udaljeno oko 7 kilometara od Subotice, prava je lepota Vojvodine.

Već od ranih jutarnjih sati na peščanom štrandu Palićkog jezera bili su posetioci. "Peščana" je samo ostalo kao naziv plaže, na kojoj peska nema, već je reč o travi, koju su nadležne službe redovno održavale. Gužve na plaži nije bilo, hlad se mogao pronaći ispod krošanja okolnog drveća.

Kada je u pitanju kupanje u jezeru, sugrađanima se i dalje ne preporučuje ova aktivnost. Ipak, među posetiocima bilo je i onih koji su spas od vrućine potražili u jezeru.

Stalni stanovnici ovog jezera, labudovi, toliko su navikli na ljude da kada ih vide sami im prilaze, očekujući da im se da hrana. U nekoliko navrata par labudova mirno je šetao ovom plažom, dok ljudi leže i sunčaju se, što je bilo veoma harmonično.

Nazive iz doba kada su podignuti i kada su važili drugačiji društveni standardi, zadržali su muški i ženski štrand. Ženski štrand zatvoren je nizom kabina, kako bi kupačice bile sakrivene od znatiželjnih pogleda kupača. Danas je ženski štrand kafe-bar, gde se može uživati u piću na nekoliko centimetara od jezera, kao i u predivnom zalasku.

Na muškom štrandu posetioci se rado prošetaju ili sunčaju. Među prvima na jezeru svakog jutra kod muškog štranda bili su kajakaši na treningu.

Prava atrakcija za decu bio je luna-park, koji je okupljao kraj jezera decu ali i starije, a koji je pristigao kraj jezera sredinom avgusta.

Pravi mali raj predstavlja Zoološki vrt na Paliću sa bogatom botanikom i više desetina životinjskih vrsta iz različitih krajeva sveta među kojima su i bengalski tigar, lav, hijena, medved, noj, šimpanza...

Jedan od simbola Palića je i Vodotoranj, koji je smešten pored glavnog puta i datira iz početka 20. veka. Prolazom kroz vodotoranj i dalje nastavkom glavnom alejom, dolazi se do jezera i Spomen česme, koja je podignuta u čast završetka gradnje secesijskih građevina na Paliću. 

Dečji parkovi, cvetne leje, klupice i vijugave staze kroz šumu okruženje je koje krasi okolinu jezera.

Takođe, u Velikom parku stoje i dve velike plave vaze od  Žolnai keramike sa likom Vodenog boga koje su stigle 1910. godine kao poklon vlasnika pečujske fabrike keramike Žolnai Paliću i Subotici.

Vikendom je broj posetilaca veći, pa je i u restoranima za te dane rezverisana muzika uživo.

Vetroviti dani godili su ljubiteljima jedrenja na dasci, koji su koristili takvo vreme na jezeru.

Video: Svi pojurili da se testiraju otkako je Crna Gora otvorila granice: Nikada veća gužva ispred Torlaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    2. septembar 2020 | 19:01

    Zar se zagadjeno jezero u kom nije dozvoljeno kupanje moze porediti sa morem Turske ili Egipta? Mora da se salite. Palic je lep za izlet, posecujemo ga svake godine, ali da moze posluziti za letovanje to tesko.

  • Bob

    2. septembar 2020 | 15:24

    Zar nije zagadjeno?

  • Sizif Mučenik

    2. septembar 2020 | 16:04

    Okupaš se, popiješ malo vode i umreš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA