≫ 

Manastir Reškovica: Srpski Jerusalim skriven u Homoljskim planinama

Sve je usmereno na Isusovu molitvu, ali i na očuvanje Blagodatnog ognja iz Jerusalima tokom godine

  • 0
Manastir Reskovica

Printskrin: Youtube/ ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА

Na ulasku u Gornjačku klisuru, na putu koji povezuje Petrovac na Mlavi i Žagubicu, ugledaćete manastirsko zdanje. Manastir Oreškovica ili Reškovica je specifičan po tome što ima tri crkve u izgradnji, a postavljene su jedna iznad druge. Uz crkvu posvećenu Saboru Svetih Apostola, tu su i crkve posvećene Svetoj Ekaterini Sinajskoj i Svetoj Trojici.

Istorija zadužbine kneza Lazara

 

Na oko 4 kilometara udaljenosti od ulaska u selo Ždrelo u Braničevskom okrugu se nalazi manastir Oreškovica, za koji se veruje da je jedna od zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Posebno je interesantna lokacija na kojoj je ova Svetinja smeštena, budući da u njenoj blizini izvire istoimena rečica, a da je prostor prilično nepristupačan. Smatra se da je podignut na ostacima starog manastirskog zdanja.

Prvobitno je manastir Oreškovica bio posvećen Svetoj Trojici, pa je u narodu nazivan i Trojicki ili Svetotrojički manastir. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazi i izvor vode, koja se smatra lekovitom.

Vidovdan

FOTO: TANJUG/ DUSAN ANICIC

I danas se mogu videti ostaci zida, kojima je ranije manastirsko zdanje bilo opasano. Dostupni podaci pokazuju da je važan duhovni centar zemlje bio upravo ovde tokom 16. i 17. veka, a značajna je bila i prepisivačka delatnost manastira Reškovice.

Krajem 17. veka su turske snage opljačkale i zapalile ovaj manastir, a njegova obnova je započeta tek 1991. godine i to sa dolaskom jeromonaha Dušana Sinajita. Arhimandrit Tadej Vitovnički je imao značajnu ulogu, kako duhovnu, tako i materijalnu u početku obnove ove Svetinje.

Zanimljivosti o manastiru Oreškovica

 

Ova Svetinja je specifična po tome što je u njoj život organizovan kao skitski, odnosno podvižnički. Dugo godina je to bio muški manastir, a danas je ženski. Sve je usmereno na Isusovu molitvu, ali i na očuvanje Blagodatnog ognja iz Jerusalima tokom godine. Uz to se organizuju u hodočasnička putovanja do mnogih Svetinja u okolini, dok su monahinje angažovane i na pisanju knjiga, spravljanju različitih melema i drugim aktivnostima, kako bi i na taj način doprinele izgradnji manastira.

Interesantno je pomenuti i da otac Dušan u ovaj manastir svake godine prenosi Blagodatni oganj u manastir Oreškovicu, pa ne čudi što mnogi verujući dolaze upravo ovde kako bi uzeli i Blagodatni oganj i ulje, koje se koristi za isceljenje fizičkih bolova na različitim delovima tela.

U manastiru se od 2015. godine, pored ostalih relikvija nalazi i rebro Svete novomučenice Jasenovačke. A zahvaljujući tome što iz godine u godinu manastir organizuje pokloničko putovanje i u crkvu Svete Nedelje u Sofiji, na presvlačenje moštiju Svetog kralja Milutina, od 2016. godine se u manastiru Oreškovica nalazi i odežda srpskog kralja.

Časni krstovi koji se danas nalaze u ovom manastiru su nošeni u Jerusalim, a na dan Velikog Petka su i osveštani na Golgoti.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA