• 27

Grad izuzetno bogate istorije: Ovo su najveće znamenitosti Novog Pazara

Nekoliko puta kroz istoriju je Novi Pazar stradao, što zbog ratnih pohoda, što zbog prirodnih katastrofa.

  • 27
Novi Pazar

foto: printscreen/youtube/World in 4k Ultra HD

U samom središtu srednjevekovnog grada Starog Rasa, prestonice Raške države, danas se nalazi centar Raškog okruga naše zemlje. U Novom Pazaru živi nešto više od 66 hiljada stanovnika. 

Iako je u jednom trenutku epidemija buknula upravo u ovom gradu, situacija je sada stabilnija.

Na dan 15. septembra 2020. godine je u Novom Pazaru ukupno 4 hospitalizovana pacijenata, a primljen je jedan novi pacijenti, dok preminulih nema.

Kratka istorija grada

Osim Pešterske visoravni, Novi Pazar okružuju i planine Rogozno i Golija. Kroz Novopazarsko polje protiču čak četiri reke i to Deževska, Jošanička, Ljudska i Raška. 

Od Beograda je udaljen oko 300 kilometara. 

Smatra se da je na tom području u drugoj polovini 14. veka postojalo naselje nazvano Trgovište. Danas je tu lokalitet, koji nosi naziv Pazarište ili Staro Trgovište. Vek kasnije u blizini je formirano Novo Trgovište, iz koga nastaje današnji Novi Pazar.

Novi Pazar

foto: printscreen/youtube/World in 4k Ultra HD

Zvanično se grad pominje 1461. godine. 

Osnivačem Novog Pazara se smatra Gazi Isa beg Isaković, koji je u istoriji upamćen po svojim slavnim pohodima. Upravo on je prilikom osnivanja grada u drugoj polovini 15. veka podigao omanju džamiju, a budući da nije bio oduševljen položajem Starog Trgovišta, grad podiže u blizini, odnosno u mnogo prostranijem delu Novopazarskog polja.

Iako je grad primarno imao važnu ulogu u pogledu turskih vojnih osvajanja, zbog odličnog položaja, kasnije postaje značajan trgovinski centar. Smatra se najvažnijim gradom na putu između Niša i Dubrovnika, tokom 17. veka.

Osim islamskog i hrišćanskog stanovništva, ovde su tada živeli i mletački i dubrovački trgovci. 

Nekoliko puta kroz istoriju je Novi Pazar stradao, što zbog ratnih pohoda, što zbog prirodnih katastrofa.

Zanimljivosti o Novom Pazaru

Da je u pitanju grad izuzetno bogate istorije, može se videti na svakom koraku i u samom gradu, ali i u njegovoj okolini.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dejan Milosevic (@dejan_milosevic_np) on

Među najstarijim crkvama u našoj zemlji se nalazi narodski nazvana Petrova, odnosno crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Od centra grada je udaljena par kilometara, a ranije je bila sedište Raške episkopije.

Džamija sa zlatnim kamenom iz 16. veka, Altun-alem džamija se smatra jednim od najbolje očuvanih primera islamske arhitekture u zemlji i od 1979. godine se nalazi pod zaštitom.

Jedna od znamenitosti grada je i Novopazarski stari hamam, odnosno Isa-begov hamam. Nalazi se nadomak Stare čaršije i smatra se da potiče iz 15. veka. Okarakaterisan je kao spomenik kulture od velikog značaja i takođe se nalazi pod zaštitom Republike Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by doğa fotoğrafcısı (GT LÜTFEN) (@dogal_yasam343) on

U samom centru grada se nalazi crkva posvećena Svetom Nikoli. Izgrađena je na samom kraju 19. veka i danas pripada Eparhiji Raško-prizrenskoj.

Svakako se Novi Pazar može pohvaliti i tvrđavom, koju je u 15. veku podigao osnivač grada, kao i Amir-aginim hanom.

Jedan od najstarijih srpskih srednjevekovnih manastira, Đurđevi Stupovi, zadužbina Stefana Nemanje se nalazi na uzvišenju iznad ovog grada. A na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od Novog Pazara se nalazi i zadužbina kralja Stefana Uroša Prvog, manastir Sopoćani. 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    Na ovoj slici ispod koje piše šetalište,to nije šetalište već trg Isa bega Ishakovića a šetalište je nedaleko od trga..

  • Necaka

    Nikada nisam bila u Novom Pazaru, a imala sam ranije ujaka koji je ziveo tamo sa porodicom. On je gajio veoma lepo misljenje o tamosnjim ljudima i kolegama, bez obzira na razlike u veri. U N. Pazaru je stekao stan i docekao penziju. Sa svima je ostao u dobrim odnosima i sacuvao je kontakte i posle penzionisanja i povratka u svoju rodnu Macvu. Nazalost, vec dve godine nije medju zivima, ali bih zbog uspomene na njega volela da jednom obidjem N. Pazar. Nekada nisam imala vremena, a danas nemam novca da putujem. Mozda, jednog dana ...

  • Gazija

    Nije tačno. Novi Pazar je najmladji grad u Evropi i ima preko 140 hiljada stanovnika. Od Beograda je udaljen 250 km a ne 300 km.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima