• 0
 ≫ 

Stopića pećina u septembru ostvarila posećenost iz 2019.

, Telegraf
 ≫ 

Uprkos krizi oko korona virusa

  • 0

Jedna od turističkih atrakcija Zlatibora, Stopića pećina, već je do septembra ove godine ostvarila prošlogodišnji rezultat u broju poseta, prenosi "Tanjug".

U turističkoj sezoni pod uticajem epidemije COVID-a Stopića pećinu na severoistočnoj strani Zlatibora, koja je od turističkog centra udaljena 19 kilometara, do sada je posetilo preko 95.000 ljudi.

Najbolji rezultat zabeležen je tokom avgusta kada je bilo dana tokom kojih je kroz pećinu prolazilo i do 1,5 hiljade ljudi.

Tokom čitave prošle godine u sve popularniju zlatiborsku atrakciju posetilo je između 80.000 i 90.000 turista.

Stopića pećina je rečna i dugačka je 1.691,5 metara a kroz nju protiče Trnavski potok.

Pećinu čini pet celina, Tamna i Svetla dvorana, Velika sala sa kadama i kanal sa kada i rečni kanal, a krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 m.

Stopića pećina je na nadmorskoj visini od 711 metara a pored impresivnog ulaznog otvora visine 18 metara njen zaštitni znak su Bigrene kade, udubljenja u kamenu oivičena zidovima koja u vreme kiša i otapanja snegova budu slapovi.

Rečni kanal pri većim vodama u Stopića pećini formira vodopad čija je visina 9.44 metra - Izvor života.

Zlatiborska atrakcija posetioce prima tokom čitave godine, a gotovo svake godine ovaj zaštićeni spomenik prirode biva dodatno uređivan kako bi pokazao još neki detalj svoje lepote.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima