• 4

3 destinacije u Srbiji koje su nas oduševile ovog leta

Koju destinaciju u Srbiji ste vi ove godine otkrili?

  • 4
Perućačko jezero, hidroelektrana, Bajina Bašta, Drina, TARA

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Suvišno je opet napominjati da Srbija i te kako ima šta da ponudi u turističkom smislu, a pandemija korona virusa je mnogima pomogla da bolje upoznaju svoju zemlju.

Iako su često mogle da se čuje žalbe na cene smeštaja, to nije baš u svim delovima naše zemlje bilo tako.

Prilično je teško izdvojiti koje su to destinacije, koje su mnoge naše sunarodnike oduševile, ali se definitivno u samom vrhu nalaze Golubac i Golubačka tvrđava, zatim Fruška gora, planine Tara, Zlatibor i Zlatar, kao i mnoge banje, etno sela i druge atrakcije kojima naša zemlja obiluje.

Golubački grad

Srednjovekovna tvrđava Golubac se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Đerdap i to na samom ulasku u Đerdapsku klisuru.

Samim tim što je ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja nedavno obnovljen, to su mnogobrojni posetioci pohrlili da uživaju u njegovim lepotama.

Oko 4 km od današnjeg Golupca, koji se nalazi u blizini granice sa Rumunijom je smešten Golubački grad, za koji se smatra da je izgrađen tokom 14. veka. Celokupan kompleks je sačinjen od prednjeg i zadnjeg dela, kao i Gornjeg grada, na kome se nalazi citadela.

Zvanično je obnovljena Golubačka tvrđava otvorena 29. marta 2019. godine.

Zaovine na Ravnoj Tari

Deo planine Tara na kome se nalazi naselje Zaovine je poznat kao Ravna Tara, a inače se nalazi u južnom delu ove planine. Od nedavno se i Zaovine nalaze u sklopu Nacionalnog parka Tara.

Definitivno je ovo naselje najpoznatije po otkriću živog fosila Pančićeve omorike. Naime, 1875. godine je Josif Pančić u zaseoku Đurići pronašao novu vrstu četinara, koji se u spomen na njega naziva Pančićeva omorika.

Sem toga, Zaovine su poznate i po vidikovcima Bela Voda, Gavran i Zmajevac, kao i po ostacima srednjovekovnog utvrđenja.

A pored svega toga, u ovom naselju u zapadnoj Srbiji se prave neki od najukusnijih gastronomskih specijaliteta tog kraja.

Ostrvska planina nadomak Novog Sada

U okviru Nacionalnog parka Fruška Gora u severnom delu naše zemlje se nalazi najveći deo istoimene planine. Od 1960. godine je deo Fruške Gore okarakterisan kao nacionalni park i samim tim postaje zvanično prvi nacionalni park u zemlji.

Na 539 metara nadmorske visine se nalazi Crveni Čot, koji je i najviši vrh Fruške gore.

Stara ostrvska gromadna planina je poznata i po vrhu Stražilovo, kao i Iriški venac, ali i po brojnim srednjovekovnim manastirima, koji se nalaze na njenim padinama.

Koju destinaciju u Srbiji ste vi ove godine otkrili?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    Selo Kusic,Ovcar banja i vidikovac Kablara

  • Мехмед

    Најлепша је источна Србија, од Кладова до Босилеграда. Стара и Сува планина је најлепши предео Балкана.

  • ...

    Stara planina

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima