≫ 

Ako priđete bliže ovom srpskom hrastu starom 500 godina, osetićete miris tamjana: Unutra je crkva

Meštani ovde odaju počast svetiteljima

  • 4
hrast Foto: Rina

Jedno od manjih naseljenih mesta na području Raškog okruga, koje pripada teritoriji grada Kraljeva je i Čibukovac. U njemu živi tek oko 1.330 stanovnika.

I ne bi to kraljevačko selo ni po čemu posebnom bilo poznato da pre nekoliko godina vredni meštani nisu odlučili da sagrade crkvu, koja je posvećena Svetoj Trojici.

Nije u pitanju klasična građevina, već svetinja koja privlači pažnju mnogih znatiželjnika.

Jedinstvena crkva u starom stablu

Smatra se da je drvo hrasta, koje se nalazi na najznačajnijoj raskrsnici u selu Čibukovac, staro više od 500 godina.

Na ideju da upravo u stablu tog drveta sagradi ovu jedinstvenu crkvicu je došao Mihajlo Jerotijević. U tome mu je pomogao otac Radojko i mnogi drugi stanovnici Čibukovca.

S obzirom na to da je i seoska slava upravo Sveta Trojica, to je bilo i sasvim logično da ova neobična crkva bude tom prazniku posvećena.

Da bi crkva dugo trajala, najpre je korišćen vosak za oblaganje unutrašnjosti stabla. Postavljeno je u nju i omanje mesto za ikone. Osim Svete Trojice, u njoj se nalaze i ikone posvećene Svetom Đorđu, zatim Presvetoj Bogorodici i Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Tu je i ikona Raspeća Hristovog, kao i ona posvećena Svetoj velikomučenici Paraskevi, Svetoj Petki.

Razmere ove neobične i nadasve jedinstvene svetinje kraljevačkog kraja nisu velike. Ali to ni u kom slučaju ne sprečava meštane da se svake godine najpre za seosku slavu, a zatim i za druge značajne praznike ovde okupe i odaju počast svetiteljima.

Kao i za svaki takav hrast, koji je izuzetno star, tako i za ovaj se mogu čuti priče koje se smatraju lokalnim legendama. Jedna od njih veli da je upravo to mesto na kome vile sa vremena na vreme igraju svoje kolo.

Inače je drvo visoko više od 30 metara i u njega su ranije često udarali gromovi.

Po tvrdnjama meštana, od kada je u drvetu izgrađena ova jedinstvena crkva, to se sve ređe događa.

Pogledajte fotografije ove neobične bogomolje, posebno unutrašnjost na trećoj fotografiji:

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    4. oktobar 2020 | 14:32

    Prelijepo, ovo treba vidjeti!

  • Lazar

    4. oktobar 2020 | 13:43

    Mi smo pagani u duši

  • dejan_w

    4. oktobar 2020 | 20:42

    Crkvom se može nazvati sakralni objekat u čijem su oltaru uzidane mošti nekog svetitelja. Ovo svetilište ako nije osveštano od strane Episkopa ne može biti crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA