≫ 

5 najlepših tvrđava naše zemlje: Da li ste znali za ove istorijske bisere koji se kriju po Srbiji?

Svaki dvorac u sebi čuva istoriju i ima svoju legendu...

  • 0
GOLUBAC TVRĐAVA, Golubačka tvrđava Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nebrojeno puta smo ponovili da je Srbija zemlja u kojoj se mogu videti mnoge lepote. Osim fenomenalnih predela, krase je i neke od izuzetno interesantnih građevina. Mnoštvo tvrđava i njihovih ostataka, ali i dvoraca, koje bi trebalo obići su vrlo interesantna ideja za jesenja putovanja.

Smederevska tvrđava

Kula proklete Jerine privlači brojne turiste, koji žele da upoznaju jednu od najvećih tvrđava u ravnici iz perioda srpskog srednjeg veka. Sačinjena je od Velikog i Malog grada, a postoje mnogobrojne legende koje su vezane za njenu gradnju.

Koliko je poznato, kamen za gradnju Smederevske tvrđave je donošen sa područja Viminacijuma, ali i sa tvrđave Ram i sa planine Kosmaj.

Tvrđava se nalazi u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice, ali i železničke stanice u gradu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ivan (@ivan.bastovanovic) дана

Dvorac Fantast

Često se za ovaj dvorac navodi da podseća na mesto iz bajke. Osim ergele konja, na koju ćete prvo naići kada ulazite na posed, tu možete iskoristiti priliku i popeti se na vrh samog dvorca, sa koga se pruža fantastičan pogled na okolinu.

U vinskom podrumu je sada restoran, a u blizini dvorca je i crkvica, odnosno kapela posvećena Svetom Đorđu, u kojoj su sahranjeni Bogdan Dunđerski i čuveni srpski slikar, Uroš Predić.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Dvorac Fantast (@dvoracfantast) дана

Golubačka tvrđava

Na samom ulasku u Đerdapsku klisuru, stoji nemi viševekovni čuvar – Golubačka tvrđava. Iako se do danas nije sa sigurnošću otkrilo ko je i kada tačno izgradio ovu tvrđavu, za nju su vezane mnoge, uglavnom tužne legende.

Jedna od njih pominje najlepšu devojku, koja je živela u blizini i zvala se Golubana. Kako je turski paša čuo priče o njenoj lepoti, tako ju je i poželeo, ali je ona odbila njegovu ljubav. Želeći da se osveti, surovo je kaznio i vezao baš za deo tvrđave, koji je okrenut Dunavu. Tu je Golubana preminula u surovim mukama, a grad je kasnije nazvan po njoj.

Negde se može pročitati i legenda, koja je vezana za surpugu despota Đurđa Brankovića, despoticu Jelenu. Po toj legendi je tvrđava nazvana Golubačka po golubovima sa kojima je despotica drugovala, tugujući za svojom otadžbinom.

Vladičanski dvor

U doba vladike Jovana Georgijevića, u drugoj polovini 18. veka je izgrađen Vladičanski dvor u Vršcu kao rezidencija banatskih episkopa, što je i ostao do današnjih dana.

U sklopu kompleksa se nalazi i kapela posvećena Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, poznata po odlično očuvanom ikonostatsu, koga karakterišu barokni elementi. Ikona Presvete Majke Bogorodice, poznata kao Bezdinska i Vinčanska, a koja se smatra čudotvornom, se nalazi u ovoj kapeli.

Danas Vladičanski dvor u Vršcu funkcioniše kao svojevrstan muzej, koji se može pohvaliti velikim brojem eksponata u vidu baroknog i nameštaja u bider majer stilu, porterta arhijereja Srpske pravoslavne crkve i mnogim drugim eksponatima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Dvorci | Vojvodina | Srbija (@dvorci_vojvodine) дана

Dvorac Belimarkovića

Danas se u dvorcu porodice Belimarković u Vrnjačkoj banji nalazi Zavičajni muzej, a sama građevina se smatra kulturnim dobrom od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom.

Izgrađen je u drugoj polovini 19. veka, a projekat je potpisao tada čuveni arhitekta iz Beča. Vlasnik ovog dvorca je bio ministar u Vladi kralja Milana Obrenovića i namesnik, tada maloletnog kralja Aleksandra, general Jovan Belimarković.

U arhitekturi dominiraju barokni elementi, a beli mermer, koji je korišćen prilikom gradnje je dovožen iz Belimarkovićevog majdana, koji se nalazio u podnožju obližnje planine Goč.

Video: Šetnja Kalemegdanom i otkrivanje tajni Beograda: Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA