Dva srednjoškolca iz Užica prokopala čitavo brdo kako bi napravili biciklističku stazu

Dugačka je 500 metara i ima dve skakaonice, ali namenjena je samo najhrabrijima

  • 0
Biciklistička staza Užice Sve popularniji sport u Srbiji / foto: RINA

Za zaljubljenike u avanturu vožnja motorom ili spust na skijama kroz utabani sneg predstvalja uživanje, ali vožnja biciklom po uskim šumovimtim stazama punim prepreka prava je adrenalinska poslastica.

Užičke nizbrdice inspirisale su i dva srednjoškolca, Nikolu i Luku, da svojim rukama naprave stazu po njihovoj želji, ali ne običnu već za "Downhill" spust, a oštar kamen i korov samo su neke od prepreka na koje su nailazili.

- Od malih nogu smo zavoleli biciklizam, gde smo u jednoj turi prelazili preko 150 kilometara, na tome se nismo zaustavili već smo počeli da gledamo po "Youtube", kako da damo sebi dodatno uživanje i u želji za dodatnim adrenalinom krenuli smo sa "Mounting bike" disciplinom, i mislim da smo napravili pun pogodak - kazao je za agenciju RINA, Luka Mirković zaljubljenik u planinski biciklizam.

Stazu pod nazivom "AMBIS DH Trail" na Vujića brdu dvojica mladih entuzijasta sagradili su za devet meseci, sopstvenim prihodima, golim rukama i uz pomoću svojih drugara iz okoline.

- Počeli smo da je pravimo prvestveno iz ličnih potreba da imamo gde da treniramo i vežbamo za predstojeće trke. Staza je strma i duga 500 metara sa dve skakaonice, i specifična je po opasnim krivinama ("wall ride"-ovima), ima dosta kamenja i korenja što dosta otežava vožnju i mogućnost da skliznete sa staze, i svrstava se u stazu osrednje težine. Uspeli mo da završimo sve ove godine pred samu trku 21. juna koja smo organizovali upravo na ovoj lokaciji - rekao je Luka.

Korona virus mnoge je zadržao u svojim mestima i pokazao lepote i pogodnosti kraja u kom žive, ali isto tako i privukla mnoge simpatizere da zavole ovaj adrenalinski sport.

- Mnogi naši drugari su uz nas počeli da se bave bicikliznom i svoje slobodno vreme ne provode za računarima, već su se aktivno uključili u bavljenje ovim sportom, ali oni što im mi savetujemo jeste da staza nije namenjena početnicima i da ukoliko nemaju iskustava u biciklizmu, neophodnu zaštitnu opremu i spremnosti da savladate sve prepreke ne možete proći ovu zahtevnu stazu - dodao je Mitrović.

Dvojica drugara Nikola i Luka su za jako kratko vreme postali zaljubljenici u ovaj sport i promovišu ga kao zdrav način života i preporučuju mladima i starima da se njime bave, ali samo da znaju da je planinski biciklizam za one koji imaju veliko srce i želju za adrenalinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA