≫ 

Priča o Pantinoj kolibi nikoga neće ostaviti ravnodušnim: Svoju slobodu ne bi dao nikome

U kanjonu Gradašničke reke nalazi se jedna pećina. A u njoj već godinama unazad Panta provodi zimske mesece.

  • 0
Pantina koliba Foto: Printskrin Jutjub/ Pirotske Vesti

Smatraju ga Robinzonom Krusoom savremenog doba, a čak ima i onih koji ga osuđuju. Ipak, čini se da Panta Petrović iz Pirota baš i ne haje za sve to. Jednostavno se trudi da živi u duhu sa prirodom i to čini na najbolji mogući način.

Pisali su mnogi o njemu. Trudili se da predstave ovog, nadasve neobičnog čoveka u pravom svetlu.

Na postovima po društvenim mrežama o njegovim neobičnim podvizima se obično mogu pročitati komentari podrške, a često se navodi da je Panta car i da je svašta nešto lepo i dobro učinio za svoj kraj.

Nikoga on ne tera da prihvati njegove ideje, ali svakome ko ga bude upitao, rado će objasniti sve što ga zanima.

Život van civilizacije 

Da bi mogao da uživa u toku letnjih meseci, Panta je sagradio kućicu, ali ne bilo kakvu. Ona se nalazi na drvetu. U tom kraju je poznata kao Pantina koliba ili Pantin čardak.

Pantina koliba Foto: Printskrin Jutjub/ Pirotske Vesti

U kanjonu Gradašničke reke, koja se nalazi u neposrednoj blizini Dag banjice, termalnog izvora, nalazi se jedna pećina. A u njoj već godinama unazad Panta provodi zimske mesece.

Ljubiteljima svih savremenih gedžeta će to zvučati ne neobično, nego prosto neverovatno. Ali on ne koristi ništa od toga i čini se da zaista u tome uživa. Bez telefona, televizora i bilo čega što bi moglo da mu omete dodir sa prirodom.

Hrani se uglavnom onim što nađe u prirodi. I kaže da njegovu slobodu ne može ništa da plati. Bori se sa zmijama, vukovima, stršljenovima i drugim životinjama na najbolji mogući način. Zna kako, jer je u direktnom dodiru sa prirodom.

Pantina koliba Foto: Printskrin Jutjub/ Pirotske Vesti

Njegovi kućni ljubimci će mnoge iznenaditi, jer nisu to samo kučići i mačke, već i jedna divlja svinja, koze i koke. Svi oni mu prave društvo u pećini, ali i u kolibi.

Pantini mostovi

Budući da je u tom kraju poznat kao vrsni zanatlija, Panta je svojim komšijama pomogao onako kako je umeo. Čak tri mosta u tom kraju je izgradio sopstvenim rukama i o sopstvenom trošku.

Zato ih meštani jednostavno zovu Pantini mostovi.

Jedan od tih mostova vodi i do Dag banjice, poznatog izvora termalne vode u tom kraju.

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA