Mračna i mistična strana srpskog turizma koja budi interesovanje mnogih stranaca za Srbiju

Sve što bi trebalo da znate o "srpskom vuduu"

  • 1
magija

Foto: Pixabay

Vlaška magija spada u jedno od najegzotičnijih i najintrigantnijih pitanja kulturnog nasleđa Istočne Srbije

Iz nekog razloga sva paganska verovanja, astorlogija, tarot ili numerologija deluju interesantno svima nama bez obzira na to da li verujemo u njih ili ne. Takva je i vlaška magija kojom barataju domaće vlaške vračare.

Ko su zapravo Vlasi?

 

Vlasi su vlahofono autohtono stanovništvo Istočne Srbije koje živi na području između Morave, Timoka i Dunava na teritoriji četiri okruga: Borski, Braničevski, Zaječarski i Pomoravski.

Vlasi pripadaju pravoslavnoj veroispovesti, ali su se u njihovom verskom i obrednom životu do danas zadržali mnogi prehrišćanski, indoevropski elementi. Oni su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca  i rimskih kolonista.

Vlaška magija 

 

Epicentrom vlaške magije smatra se opština u zaleđu Dunava okružena Homoljskim planinama, Kučevo. Tamo čak 70 odsto stanovništva ima vlaške ili rumunske korene. Ta tradicija sadrži elemente paganističkih praksi, ali uključuje i pravoslavnu kulturu (poput poštovanja sila i zakonitosti prirode), no isto tako uključuje i hrišćansku tj. pravoslavnu kulturu.

Vlaška verovanja su optočena magičnim ritualima. Bajanje je sastavni deo čaranja, a vlaške bajalice izvode mahom žene. Postoje one koje se sprovode radi zdravlja, ali i uspeha, ljubavi, skidanja čini ili uroka.

magija katanac ljubav

Foto: Pixabay

Ljubavna magija

 

Ljubavna magija kod Vlaha veoma je razvijena. Postoje brojne bajalice za koje se smatra da podstilu zaljubljivanje i trajno vezivanje. Poseta vlaških vračara u Homoljskom kraju uglavnom je zbog čini ljubavne magije. Mnogi ljudi žele povežu sebe sa drugom osobom. Najčešći predmet koji vlasi koriste u svojim ljubavnim ritualima jeste katanac, simbol zarobljavanja.

Svetska popularnost "srpskog vudua"

 

Iako je Istočna Srbija sama po sebi primamljiva destinacija zbog prelepih prirodnih resursa, u svetu je poznata i zbog takozvane "srpske vudu magije", odnosno vlaške magije.

Zanmimljiv je podatak da je vlaška magija postala poznata u svetu kao "srpski vudu", zato što su pojedini mediji iz Amerike počeli da istražuju ovu temu, i tako krstili magične rituale iz Istočne Srbije. Zato možda i nije čudno što sve više i stranih turista počinje da inseresuje istočno predelo naše male države.

Inače, vudu i vlaška magija nemaju gotovo nikakve veze jedna sa drugom. Vlaške vračare nastoje da pomognu svakome, bez obzira odakle dolazi i koje je vere ili nacionalnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA