• 1

Mračna i mistična strana srpskog turizma koja budi interesovanje mnogih stranaca za Srbiju

Sve što bi trebalo da znate o "srpskom vuduu"

  • 1
magija

Foto: Pixabay

Vlaška magija spada u jedno od najegzotičnijih i najintrigantnijih pitanja kulturnog nasleđa Istočne Srbije

Iz nekog razloga sva paganska verovanja, astorlogija, tarot ili numerologija deluju interesantno svima nama bez obzira na to da li verujemo u njih ili ne. Takva je i vlaška magija kojom barataju domaće vlaške vračare.

Ko su zapravo Vlasi?

Vlasi su vlahofono autohtono stanovništvo Istočne Srbije koje živi na području između Morave, Timoka i Dunava na teritoriji četiri okruga: Borski, Braničevski, Zaječarski i Pomoravski.

Vlasi pripadaju pravoslavnoj veroispovesti, ali su se u njihovom verskom i obrednom životu do danas zadržali mnogi prehrišćanski, indoevropski elementi. Oni su potomci romanizovanih balkanskih starosedelaca  i rimskih kolonista.

Vlaška magija 

Epicentrom vlaške magije smatra se opština u zaleđu Dunava okružena Homoljskim planinama, Kučevo. Tamo čak 70 odsto stanovništva ima vlaške ili rumunske korene. Ta tradicija sadrži elemente paganističkih praksi, ali uključuje i pravoslavnu kulturu (poput poštovanja sila i zakonitosti prirode), no isto tako uključuje i hrišćansku tj. pravoslavnu kulturu.

Vlaška verovanja su optočena magičnim ritualima. Bajanje je sastavni deo čaranja, a vlaške bajalice izvode mahom žene. Postoje one koje se sprovode radi zdravlja, ali i uspeha, ljubavi, skidanja čini ili uroka.

magija katanac ljubav

Foto: Pixabay

Ljubavna magija

Ljubavna magija kod Vlaha veoma je razvijena. Postoje brojne bajalice za koje se smatra da podstilu zaljubljivanje i trajno vezivanje. Poseta vlaških vračara u Homoljskom kraju uglavnom je zbog čini ljubavne magije. Mnogi ljudi žele povežu sebe sa drugom osobom. Najčešći predmet koji vlasi koriste u svojim ljubavnim ritualima jeste katanac, simbol zarobljavanja.

Svetska popularnost "srpskog vudua"

Iako je Istočna Srbija sama po sebi primamljiva destinacija zbog prelepih prirodnih resursa, u svetu je poznata i zbog takozvane "srpske vudu magije", odnosno vlaške magije.

Zanmimljiv je podatak da je vlaška magija postala poznata u svetu kao "srpski vudu", zato što su pojedini mediji iz Amerike počeli da istražuju ovu temu, i tako krstili magične rituale iz Istočne Srbije. Zato možda i nije čudno što sve više i stranih turista počinje da inseresuje istočno predelo naše male države.

Inače, vudu i vlaška magija nemaju gotovo nikakve veze jedna sa drugom. Vlaške vračare nastoje da pomognu svakome, bez obzira odakle dolazi i koje je vere ili nacionalnosti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima