≫ 

I Istočna Srbija ima svoje Alpe: Gorostas mekog srca koji je nedovoljno turistički iskorišćen

Planina kod Bora idealna je za treking i hajking, ali i za smučarske discipline

  • 1
Borski Stol, foto Telegraf.rs Borski Stol, foto Telegraf.rs

Na 16 kilometara od Bora, u blizini Velikog krša, nalazi se planina Stol, poznata i kao Borski Stol, jedan od prirodnih ukrasa Timočke krajine i nedovoljno iskorišćen turistički potencijal Srbije.

Monumentalni planinski bedem već na prvi pogled pleni lepotom i neobičnom konfiguracijom terena. U samom podnožju, kod kamenog planinarskog doma, nalazi se jezerce koje je podjednako lepo tokom sva četiri godišnja doba. U proleće, kad sve ozeleni, jezero izgleda kao dragulj, leti je pogodno za rashlađivanje, u jesen razbija grimizno-zlatni kolorit okoline, a zimi se zaledi i liči na bajkovite prizore sa novogodišnjih razglednica.

Borski Stol, foto Telegraf.rs Borski Stol, foto Telegraf.rs

Stol je planina koju s razlogom vole i trekeri, i hajperi, i skijaši. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.156 metara, bogat je atraktivnim alpinističkim stazama i predivnim livadama na kojima rastu lekovite trave. Nije težak za uspon, čak se početnicima u trekingu preporučuje penjanje na Stol kao prva lekcija u upoznavanju planina Srbije.

Uspon od podnožja gde se nalazi planinarski dom do vrha Stola ne traje duže od sat vremena; jedino je zimi potrebno biti malo uporniji i hodati oko sat i po do dva – sve zavisi od količine snega i temperature.

Ako se na jesen ili zimu uputite na vrh Stola, računajte na to da će vam se na kosu i obrve hvatati ledenice ako sipi kiša, jer ovde vetar šiba kao u Banatu. Ali, kad dođete do vrha i bacite pogled na okolinu, shvatićete da bi se i trostruko veći napor isplatio. Kad već pominjemo Banat – ako je vedro vreme, sa vrha Borskog Stola videćete Banat kao na dlanu!

Borski Stol, foto Telegraf.rs Borski Stol, foto Telegraf.rs

Ova planina idealna je i za skijaše, a pre svega je savršena za beg iz gradske vreve i restart mozga.

Borski Stol, foto Telegraf.rs Borski Stol, foto Telegraf.rs

Ako vam je svega preko glave, ako ste željni da se sklonite od svih i da se iznova povežete sa prirodom i sami sa sobom, pođite na Borski Stol. Posle samo dva dana provedena u „Alpima Istočne Srbije“, kako ovu planinu nazivaju istinski zaljubljenici u planine, osećaćete se kao da ste ponovo rođeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    14. novembar 2020 | 19:31

    Odlična ideja. Vreme je još uvek dobro za hajking, nije previše hladno. Samo ako ne bude padala kiša, uzmem iz unirenta neki jači auto, pa se zaputim tamo sledećeg vikenda. Hvala za ideju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA