• 4

Najkraća reka u Evropi izvire u podnožju Tare: Zbog dužine od 365 metara dobila ime Reka godina

Ovo mesto, na 13 kilometara udaljeno od Bajine Bašte, je jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju

  • 4
Reka Vrelo

Foto: RINA

Na desnoj obali Drine, podno Vidojeve pećine u naselju Perućac izvire reka Vrelo, koja je zbog dužine svog toka jedna od najkraćih u celoj Evropi.

Duga je samo 365 metara i upravo zbog toga naziva se još i Reka Godina, jer broji onoliko metara koliko u godini ima dana.

- Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Iako, vrlo kratka, ova rečica poseduje sve ono što imaju i one mnogo veće reke - veliki moćni izvor, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj obali, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, tri mosta, mini hidroelektranu ' rekao je za RINU, Ranko Milanović iz NP Tara.

Ovu reku krase bistra voda i prelepi vodopadi, pa je upravo ovo mesto, trinaest kilometara udaljeno od Bajine Bašte, jedno od najposećenijih turističkih lokaliteta u ovom kraju.

Predstavlja jedinstvenu priliku da prošetate čitavim tokom jedne reke, od izvora pa sve do ušća u Drinu za samo nekoliko minuta.

Reka Vrelo

Foto: RINA

- Jedna od najfascinantnijih slika svakako je njeno ušće u Drinu i to kroz vodopad visine 14 metara. Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah. Na ovoj reci od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh - kaže Milanović.

Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog krečnjačkog platoa Tare.

Prosečna izdašnost perućačkog vrela iznosi 330 l/s, a temperatura vide kreće se oko deset stepeni.

Reka Vrelo

Foto: RINA

(Telegraf.rs/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima