I Srbija ima svoju pozadinu za Windows: Zovite Bila Gejtsa, naša Zagajička brda su još lepša!

Prava lepota prirode

  • 0
Zagajička brda Zagajička brda / foto: printscreen/youtube/Dragisa Mijacic

Neki od najlepših predela na svetu su iskorišćeni kao pozadina za Windows. Međutim, iako se nisu našla među njima, Zagajička brda definitivno to zaslužuju.

Deliblatska peščara je sama po sebi interesantan predeo, a na njenom severoistočnom obodu se nalazi mesto, koje podseća na raj.

Iznenađenje za sve posetioce

Oni koji su bili te sreće da izbliza vide Zagajička brda su saglasni u tome da je to jedno od vrlo prijatnih iznenađenja Deliblatske peščare.

Nakon prolaska kroz prilično monoton predeo, ukazuju se brda kao sa neke lepe, umetničke fotografije. I sve to deluje, u najmanju ruku nestvarno.

Posebno ako ovaj predeo posetite u proleće, kada se sve zazeleni i kada priroda oživi, bićete u prilici da upoznate svu njegovu lepotu.

Iako ne može da se kaže sa sigurnošću, pretpostavka je da su ova brda zapravo ostaci peščanih dina, odnosno nanosa od peska, koji su se nalazili na dnu Panonskog mora. Upravo zbog osnovnog sastava, rastinje na ovim brdima uopšte nije naročito visoko, a ni sama brda u proseku nisu viša od 300 metara.

Kako stići do Zagajičkih brda?

Ako želite i vi da izbliza vidite ovu lepotu, od Beograda će vam biti potrebno tek oko 2 sata vožnje. Putuje se preko Pančeva i stiže do sela Grebenac, odakle možete da nastavite i pešice.

Odatle je do Zagajičkih brda potrebno pešačiti tek nešto više od 5 kilometara. Za ljubitelje prirode i rekreativce će ovo biti nezaboravno iskustvo, ne samo zbog prirode koja je u tom delu i više nego interesantna, nego i zbog onoga što ih očekuje na kraju tog puta.

A kada savladate ne tako veliki uspon i stignete do jedne visoravni, na kojoj se nalazi i drvo hrasta, ugledaćete ovu lepotu.

Zagajička brda Zagajička brda / foto: printscreen/youtube/Dragisa Mijacic

Budite spremni da vas ostavi bez daha.

Poseban ugođaj je pogled sa najvišeg od svih brda, na kome se nalazi i obelisk od kamena. Nema podataka o tome otkud on na vrhu jednog od Zagajičkih brda, ali se sa sigurnošću zna da je pogled odatle jedan od onih koji ostavlja bez daha.

Ako želite da upoznate gotovo sva brda, biće vam potrebno nekoliko sati pešačenja. Valjalo bi da pratite utabane staze, čija ukupna dužina iznosi oko 15 kilometara.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA