≫ 

Dunavski plićak – raj za bicikliste i ljubitelje prirode u nepreglednoj banatskoj ravnici

Na devet kilometara od Kovina, na biciklističkoj ruti Eurovelo 6, nalazi se nesvakidašnja kuća za odmor u koju rado svraćaju biciklisti iz cele Evrope

  • 1
Dunavski plićak, foto privatna arhiva Dunavski plićak, foto privatna arhiva

Na Manastirskoj rampi, ekološkom naselju pored Dunava, nalazi se gostinska kuća „Dunavski plićak“. Do pre nekoliko godina služila je vlasnicima za odmor tokom proleća i leta, jer izlazi direktno na obalu reke. Ali, kako se kuća nalazi na ruti Eurovelo 6, najčešći prolaznici bili su biciklisti iz cele Evrope.

U potrazi za prenoćištem često su molili vlasnike da ih puste na konak, pa je preduzimljiva porodica Romić odlučila da proširi smeštajne kapacitete i napravi pravi mali raj za bicikliste i ljubitelje prirode.

Gosti „Dunavskog plićaka“ stižu iz Švajcarske, Austrije, Francuske, Španije, Nemačke, Rumunije, ali i Italije, gde poslednjih godina živi gospođa Dragana koja je idejni tvorac i dekorater ove šarmantne gostinske kuće. Sa suprugom i kćerkicom rado provodi proleće i leto u domovini, tvrdeći da nigde nema takvog mira i direktnog spoja sa netaknutom prirodom kao na Manastirskoj rampi.

Pored prenoćišta u samom objektu, gostima je dozvoljeno i da razapnu šator u prekrasno uređenom cvetnom dvorištu. Na istom tom mestu mogu da pronađu i alate za popravku bicikala, ukoliko im se dogodi kvar tokom vožnje do ovog odmorišta.

U „Dunavskom plićaku“ sve je u znaku dvotočkaša: ograda na terasi ukrašena je točkovima, širom prostranog dvorišta nalaze se ofarbani bicikli poput skulptura, a vlasnici će bicikliste vrlo rado povezati sa majstorima za popravku dvotočkaša ako im iz bilo kog razloga oni „otkažu“ na dunavskoj ruti.

Domaćini, naravno, nisu zanemarili ni ono zbog čega se svaki stranac zaljubi u Srbiju – raskošnu trpezu. Tako gosti „Dunavskog plićaka“ mogu da isprobaju ukusnu domaću hranu – kulen, kraški vrat, somun, kao i palačinke sa domaćim džemom od drenjina i šljiva sa cimetom i karanfilićem. Na meniju su i pasta „Al Danubio“ i koktel „Dunavski plićak“, čije recepture Romići briljživo čuvaju.

Čak i kad požele da samo prenoće u „Dunavskom plićaku“ i ujutro krenu dalje, biciklisti iz cele Evrope sve češće odlučuju da se barem nekoliko dana zadrže u Banatu. Jer, na nepunih pet kilometara ka Kovinu nalazi se Šljunkara - lokalna plaža za odmor sa letnjim barom, Gajski Dunavac - mala plaža sa slamnatim suncobranima i malim restoranom koja se nalazi direktno na Dunavu, kao i Žarkovačka Ada - malo prirodno peščano ostrvo i lokalna plaža, udaljeno malo više od kilometra u odnosu na „Dunavski plićak“. Do Žarkovačke Ade porodica Romić često vozi svoje goste čamcem, a vožnja traje petnaestak minuta. Zato se uživanje na ovom peščanom ostrvu dugo pamti!

„Dunavski plićak“ prelep je i tokom zime. Kad zaveje sneg i reka se zaledi, nema ničeg lepšeg od pogleda kroz prozor hostela na veličanstven zimski ambijent i mir kakav samo banatska ravnica može da pruži...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    10. novembar 2020 | 18:10

    Sve je lepo, stvarno.Ali ne napisaste koliko šta košta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA