• 1

U ovoj srpskoj crkvi su do dana današnjeg zabranjena venčanja zbog jedne mračne legende

Misterije koje krije Srbija

  • 1
Bogorodičina Crkva, Vražiji kamen

Foto: Youtube/Printscreen/ Srbija 3D

Postoje u našoj zemlji mesta koja su poznata mnogima, bez obzira da li su strani ili domaći gosti. Sasvim sigurno da je jedno od takvih mesta i Đavolja varoš. Mesto za koje su vezane mnoge legende.

Međutim, u našoj zemlji postoje i mnoga mesta koja tek čekaju da budu otkrivena. A i te kako to zaslužuju.

Jedan od bisera Pčinjskog okruga

U jugoistočnom delu Srbije, na oko 10 kilometara udaljenosti od mesta Trgovište, nalazi se vrlo interesantan prirodni fenomen. Mnogima nalikuje na čuvenu Đavolju varoš.

U pitanju su kupaste stene, koje izgledaju kao da su tu pale sa neba.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Владимир Бајић (@vladimirbajic985)

Iako se do danas ne zna otkud one baš tu, za Vražju stenu su vezane mnoge, vrlo inspirativne i nadasve zanimljive legende.

Posebnu pažnju posetiocima ovog čuda prirode privlači i omanja crkva, koja se nalazi na vrhu Vražjeg kamena, kako se još naziva.

Crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici i smatra se da potiče iz perioda druge polovine 14. veka. Postoje tvrdnje da je upravo na mestu, na kome se danas nalazi ova crkvica bila granica između države cara Dušana i države Dejanovića.

Iako sa sigurnošću nije utvrđeno ko je bio ktitor ove Svetinje, pretpostavlja se da je to bio vlastelin Dejan Marković.

Zna se da je ubrzo nakon izgradnje, crkvica i oslikana. A veruje se da ovu crkvu treba da posećuju žene, koje imaju poteškoća sa začećen, jer će im Bogorodica pomoći da imaju porod.

Svetinja u kojoj su zabranjena venčanja

Možda će zvučati čudno, ali ako znate neke od lokalnih lengendi, biće vam jasno i zbog čega se u crkvi na Vražjem kamenu niko ne venčava.

Prema najčešće pominjanoj legendi, u davna vremena su neki momak i neka devojka odlučili da se venčaju, uprkos neodobravanju starijih. Ali im je sudbina bila, ipak drugačija i u velikoj meri je odredila i sudbinu ovog mesta.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by javolimsrbiju (@javolimsrbiju__)

Nakon što je završen čin venčanja, mlada i mladoženja su, prema lokalnom običaju, uzjahali konje. Mladoženjin konj se nečega uplašio i odjurio pravo u obližnju provaliju, sa sve njim na leđima. Kada je to videla mlada, veli legenda, nije uopšte razmišljala šta treba da učini. Bacila se odmah u provaliju za svojim voljenim.

Upravo se legenda o takvoj sudbini dvoje mladih ljudi, koji su se voleli, pa i u smrt otišli zajedno, koristi kao objašnjenje za to što se niko u ovoj crkvi ne venčava ni dan danas.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    Sve sto se bavi mracnim legendama ne pripada Stvoritelju..Put ka Njemu je Jasan!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima