≫ 

U ovoj srpskoj crkvi su do dana današnjeg zabranjena venčanja zbog jedne mračne legende

Misterije koje krije Srbija

  • 2
Bogorodičina Crkva, Vražiji kamen Foto: Youtube/Printscreen/ Srbija 3D

Postoje u našoj zemlji mesta koja su poznata mnogima, bez obzira da li su strani ili domaći gosti. Sasvim sigurno da je jedno od takvih mesta i Đavolja varoš. Mesto za koje su vezane mnoge legende.

Međutim, u našoj zemlji postoje i mnoga mesta koja tek čekaju da budu otkrivena. A i te kako to zaslužuju.

Jedan od bisera Pčinjskog okruga

U jugoistočnom delu Srbije, na oko 10 kilometara udaljenosti od mesta Trgovište, nalazi se vrlo interesantan prirodni fenomen. Mnogima nalikuje na čuvenu Đavolju varoš.

U pitanju su kupaste stene, koje izgledaju kao da su tu pale sa neba.

Iako se do danas ne zna otkud one baš tu, za Vražju stenu su vezane mnoge, vrlo inspirativne i nadasve zanimljive legende.

Posebnu pažnju posetiocima ovog čuda prirode privlači i omanja crkva, koja se nalazi na vrhu Vražjeg kamena, kako se još naziva.

Crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici i smatra se da potiče iz perioda druge polovine 14. veka. Postoje tvrdnje da je upravo na mestu, na kome se danas nalazi ova crkvica bila granica između države cara Dušana i države Dejanovića.

Iako sa sigurnošću nije utvrđeno ko je bio ktitor ove Svetinje, pretpostavlja se da je to bio vlastelin Dejan Marković.

Zna se da je ubrzo nakon izgradnje, crkvica i oslikana. A veruje se da ovu crkvu treba da posećuju žene, koje imaju poteškoća sa začećen, jer će im Bogorodica pomoći da imaju porod.

Svetinja u kojoj su zabranjena venčanja

Možda će zvučati čudno, ali ako znate neke od lokalnih lengendi, biće vam jasno i zbog čega se u crkvi na Vražjem kamenu niko ne venčava.

Prema najčešće pominjanoj legendi, u davna vremena su neki momak i neka devojka odlučili da se venčaju, uprkos neodobravanju starijih. Ali im je sudbina bila, ipak drugačija i u velikoj meri je odredila i sudbinu ovog mesta.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by javolimsrbiju (@javolimsrbiju__)

Nakon što je završen čin venčanja, mlada i mladoženja su, prema lokalnom običaju, uzjahali konje. Mladoženjin konj se nečega uplašio i odjurio pravo u obližnju provaliju, sa sve njim na leđima. Kada je to videla mlada, veli legenda, nije uopšte razmišljala šta treba da učini. Bacila se odmah u provaliju za svojim voljenim.

Upravo se legenda o takvoj sudbini dvoje mladih ljudi, koji su se voleli, pa i u smrt otišli zajedno, koristi kao objašnjenje za to što se niko u ovoj crkvi ne venčava ni dan danas.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    29. novembar 2020 | 12:24

    Sve sto se bavi mracnim legendama ne pripada Stvoritelju..Put ka Njemu je Jasan!!

  • Irena

    4. mart 2021 | 18:43

    Omiđite Meteore u Grčkoj paćete videti mnogo čudesnije konfiguracije stena na čijim vrhovima su manastiri i do nekih se može doći samo u specijalnim korpama uz pomoć čekrka.Grci ovo dugo vremena koriste kao sjajnu turističku destinaciju uz obližnje romsko naselje u pećinama.Vredi videti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA