≫ 

Teorije zavere u okrugu Dragačeva: Goli kamen najmisterioznije jezero u Srbiji

Prirodne lepote jezera pretvorene u predeo od kog se zazire

  • 3
Goli kamen jezero Foto: Youtube/Printscreen/ TheOverkloker

Nema toga ko nije čuo za Dragačevski sabor trubača, koji se iz godine u godinu organizuje u Guči. Ali je vrlo malo onih koji su čuli za netaknutu prirodu tog kraja, oličenu u vidu jezera Goli kamen.

Ili su možda i čuli, ali ne zbog prirodnih lepota koje krase ovaj kraj Srbije, nego zbog teorija zavera o skrivanju nuklearnog otpada na dnu jezera.

Najkontroverznije srpsko jezero

U ataru dragačevskog sela Vučkovica, koje se nalazi na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od Guče je 1990. godine izgrađena brana. Zahvaljujući tome je formirano Vučkovičko ili jezero Goli kamen.

Dva potoka iz obližnjih sela, koja pripadaju teritoriji opštine Ivanjica snabdevaju ovo veštačko amulaciono jezero vodom. A osnovni cilj njegovog formiranja je bilo snabdevanje vodom sela dragačevskog kraja. Međutim, vrlo brzo je došlo do značajnog opadanja nivoa vode, pa je to bilo neizvodljivo.

Ali da vrag ne spava, poznato je svima, pa je tako bilo i u ovoj priči.

Ni dan danas nije precizno poznato od koga je potekla ova priča, tek počelo je da se šuška da tu nisu čista posla i da je jezero Goli kamen izgrađeno kako bi se na njegovom dnu skrio opasni otpad. Ni manje ni više nuklearni i to se „znalo“ i da je stigao iz Slovenije.

Prenosilo se to od usta do usta po celom dragačevskom kraju. I džaba su bila ubeđivanja stručnjaka da to nije ni logično ni moguće. Džaba je navođeno da je Vučkovičko jezero izuzetno bogato ribom, te je praktično nemoguće da se na njegovom dnu krije bilo kakav opasni otpad. Priča se proširila i proširivana je onako, kako to samo narod ume da učini. Pominjali su se i „ljudi u crnom“ koji su radili samo noću nešto oko brane i svašta još nešto.

Turistički potencijal Golog jezera

Sve te priče su dovele do toga da mnogi i dan danas zaziru da se kupaju u vodama ovog fenomenalnog jezera.

Na svu sreću, ima i onih koji to čine i ne kriju da u tome uživaju.

Poznato je i da ljubitelji pecanja uživaju u svom hobiju i ne boje se nikakvog otpada, koji tehnički ne može da postoji na dnu ovog jezera, u kome osim karaša, soma i šarana, ima i štuke, grgeča i drugih riba.

Da li ste vi posetili jezero Goli kamen?

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    4. decembar 2020 | 21:21

    Zar je tesko ispitati celo kupno dno jezera dali se skriva nesto. Imamo u Srbiji gnjurce i strune ljude za taj deo posla da narod ne zivi u zabludi. Treba Verovati ocima a ne recima.

  • Shone

    4. decembar 2020 | 22:24

    Bas tako- ispitati! Steta. Takva lepota....

  • Aco

    6. septembar 2021 | 21:19

    Prazne priče. Moj je otac radio na izgradnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA