Vazdušna banja u srcu Šumadije: Za planinu Rudnik vezane su brojne misterije i predanja

Cvijićev vrh, nazvan u čast čuvenog srpskog geografa, nalazi se na 1.132 metara nadmorske visine i ujedno je najviši vrh ove planine

  • 0
Planina Rudnik Foto: Youtube/Printscreen/NeVeN

Na nešto više od sat vremena vožnje od prestonice Srbije, nalazi se planina, po mnogo čemu interesantna.

Čak 8 vrhova viših od 1.000 metara nadmorske visine se nalaze na planini Rudnik.

Rudna planina

Budući da je izuzetno bogata rudama cinka i olova, ova planina je i nazvan Rudnik. Podaci pokazuju da su rude tu eksploatisane još u doba kada su ovim prostorima vladali Rimljani.

Prva valuta u doba srpskog kralja Dragutina bio je dinar, specifičan po tome što je sadržao i ćirilični natpis. A upravo je on na Rudniku i kovan.

Planina Rudnik Foto: Youtube/Printscreen/ Offroad Srbija

Cvijićev vrh, nazvan u čast čuvenog srpskog geografa nalazi se na 1.132 metara nadmorske visine i ujedno je najviši vrh ove planine. Još se naziva i Veliki Šturac.

Vazdušna banja Šumadije

Samim tim što je Rudnik smešten na gotovo idealnoj poziciji između čak tri reke i zbog relativno male nadmorske visine, karakteriše se i kao vazdušna banja. Varošica istoimenog naziva se nalazi na nadmorskoj visini od oko 600 metara.

Osim Kolubare, Zapadne i Velike Morave, u blizini ove planine se nalaze izvorišta i drugih manjih reka. Iz tog razloga se smatra značajnim hidrografskim čvorom na području Šumadije.

Planina je prekrivena bogatim šumama hrasta, bukve i javora. Uz to je Rudnik izuzetno bogat i životinjskim svetom.

Vulkanska kupa na Rudniku

Pored toga što posetioci mogu uživati u šetnji kroz fenomenalnu prirodu, sigurno će im zapasti za oko i neobično uzvišenje, koje se u blizini ove planine nalazi.

Na nadmorskoj visini od 758 metara je smešten vrh Ostrvica i nalazi se u blizini gornjemilanovačkih sela Zagrađe, Trudelj, Varnice i Dragolj. Smatra se da je u pitanju vrh vulkanskog porekla i da je na tom mestu postojalo vojno utvrđenje, u periodu srednjeg veka.

Zanimljivo je pomenuti da postoji predanje o tom utvrđenju. Smatra se da ga je podigla Irina Kantakuzin, odnosno Jerina Branković, žena srpskog despota Đurđa Brankovića.

Iako se ne zna tačno kada je čuvena Prokleta Jerina rođena, zna se da je 3. maja 1457. godine preminula upravo na Rudniku.

Od 2009. godine je vrh Ostrvica proglašen Spomenikom kulture.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA