≫ 

Srbija na Forbsovoj listi top destinacija za 2021: Šta strance oduševljava, a na čemu nam zameraju?

Turisti mlađih generacija iz gotovo celog sveta ne mogu da odole našoj zemlji

  • 0
Pirot i Stara planina, turizam, Srbija, promocija Foto: Tanjug/TOS/ Oksana Skendžić

Srbija se našla na Forbsovoj listi top destinacija za sledeću godinu, što je, bez lažne skromnosti i sasvim očekivano. Pored toga što se može pohvaliti neverovatno zanimljivim destinacijama, naša zemlja je poželjna i zbog povoljnih cena. A posebno se među turistima iz gotovo celog sveta naglašava ljubaznost domaćina.

Ali Amerika je učestvovala u bombardovanju Srbije

Mnogi američki turisti, koji su imali prilike da posete našu zemlju su priznali da su imali dozu skepse pre nego što su to učinili. Baš zbog činjenice da je njihova zemlja učestvovala u zločinačkom bombardovanju Srbije.

Ipak, većina njih iz naše zemlje nosi vrlo povoljne utiske, mada ne kriju da su imali prilike da slušaju od svojih domaćina i kratku istoriju učešća Amerike u bombardovanju.

Tradicionalno prijateljstvo se ne zaboravlja

Budete li pitali grčke turiste za mišljenje o poseti Srbiji, čućete samo reči hvale.

Počev od ljubaznosti srpskih domaćina, koji su se trudili da im ulepšaju boravak, preko gastronomskih specijaliteta, kojima su bili oduševljeni, pa do činjenice da su se tokom boravka u Srbiji osećali kao kod svoje kuće. Isto kao što se i mnogi srpski turisti osećaju u njihovoj zemlji tokom letnjih odmora.

I još po nešto...

Uočljivo je da posebno turisti mlađih generacija iz gotovo celog sveta ne mogu da odole našoj zemlji. A posebno kada je u pitanju noćni provod, po kome je konkretno Beograd najpoznatiji.

Ističe se i informacija da mnogi srpski državljani govore engleski jezik, te da su bili oduševljeni lakoćom sa kojom Srbi stupaju u komunikaciju sa strancima, želeći da im pomognu.

Osim noćnog provoda, kao posebna prednost posete Srbiji se pominju i nacionalni specijaliteti. Malo je reći da su stranci njima oduševljeni.

Srpska nova godina, skadarlija Skadarlija/ Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Iako se prirodne lepote naše zemlje gotovo uvek ističu u utiscima stranih posetilaca, kao negativnost se pominje ponašanje taksista, odnosno cene u pojedinim taksi vozilima. Isto tako se pominje i nesređenost lokalnih puteva u negativnom kontekstu, ali i to što je na javnim mestima, kao i u zatvorenom prostoru dozvoljeno pušenje.

Naravno, to kao negativnost navode turisti koji ne praktikuju taj porok, odnosno koji dolaze iz zemalja u kojima je pušenje gotovo svugde zabranjeno.

Možda je najbolji opis naše zemlje dao gospodin Masaaki Dan, tadašnji ataše za odbranu pri Ambasadi Japana u Srbiji, koji je krajem 2007. godine objavio priču o Srbiji, te pored ostalog napisao: "Srbija, zemlja u kojoj su ljudi punog srca, čak i nakon nekoliko ratova."

Kakva su vaša isksutva sa stranim turistima? Da li ste se potrudili da im predstavite svoju zemlju u najboljem svetlu?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA