≫ 

Na vrhu Fruške gore srpski pesnik napisao je najlepše stihove: Danas je ovde izletište za romantike

Osim zbog Brankovog visa, na kome je smešten grob čuvenog pesnika, Stražilovo treba posetiti i zbog prirode

  • 0
Stražilovo; foto screenshot Youtube/Feri K. Stražilovo; foto screenshot Youtube/Feri K.

„Sjećam li se Branka? A zaboravlja li se lako koji lijep spomen? Sjećam ga se često, kad s tugom, kad s veseljem. Rekla bih da ga i sada gledam očima. Ta bješe nam svaki dan u kući kao sin i kao brat...“ , pisala je Mina Karadžić 1877. godine u novosadskom časopisu Javor.

A kako se može zaboraviti neko, ko je tako kratko imao priliku da stvara, a ostavio tako značajan trag u srpskoj književnosti u doba romantizma?

Večni spomen velikom pesniku

Mesto koje je za mnoge romantične duše obavezno za posetiti, nalazi se nadomak Sremskih Karlovaca. I nije bez razloga brdo Stražilovo, jedno od fruškogorskih visova odabrano da bude mesto, na kome će večno počivati veliki srpski pesnik.

Poznato je da je Branko bio đak Karlovačke gimnazije i da je slobodno vreme često provodio u šetnji baš do brda Stražilovo. A isto tako je poznato i da je u svojoj čuvenoj pesmi, nazvanoj baš po tom brdu, u kojoj je i izrazio želju da jednom tu i bude sahranjen.

Ipak, želja mu se nije ispunila. Barem ne odmah. Preminuo je 1853. godine u Beču, ne napunivši ni 30 leta.

Tek 30 godina nakon njegove smrti se javila ideja da Brankovi posmrtni ostaci budu preneti na njegovo Stražilovo. Srpski arhitekta Svetozar Ivačković je izradio projekat za spomenik, a radove je nadgledao Petar Kituzi, Italijan iz Dubrovnika.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Маргита Ана (@filosofska_zvezdica)

Kamen koji je korišćen prilikom izrade spomenika velikom srpskom pesniku je dopreman iz svih krajeva, u kojima je obitavao srpski narod.

Spomenik je izrađen u obliku piramide, na čijem vrhu se nalazi uklesan krst i natpis: Branku – srpski narod! A odmah ispod toga je i nadgrobna ploča, koja je preneta sa pesnikovog groba u Beču, na kojoj su uklesani stihovi iz njegove pesme „Kad mlidijah umreti“:

Mnogo hteo, mnogo započeo,

Čas umrli, njega je omeo!

Spomenik koji svake godine posećuju i romantične duše i znatiželjnici, kojima nije teško da se popnu do ovog brda, koje se nalazi na 321 metara nadmorske visine, svečano je otvoren 27. septembra 1885. godine.

Nažalost, ustaške snage su tokom Drugom svetskog rata prilično oštetile spomenik, koji je kasnije obnovljen.

Izlet do Stražilova

Mnogi koji posećuju Sremske Karlovce, ne mogu da propuste priliku da posete i brdo Stražilovo, koje je oko 4 kilometara udaljeno.

Osim zbog Brankovog visa, na kome je smešten njegov grob, Stražilovo treba posetiti i zbog prirode.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Eko kamp Fruška Gora (@eko.kamp)

Turistički potencijali ovog dela Vojvodine su postali naročito interesantni krajem 19. veka. Primarno zato što su Karlovci poznati po najstarijoj gimnaziji, zgradi Patrijaršije, pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole, ali i po rimokatoličkoj crkvi Svetog Trojstva. Ne treba zaboraviti ni čuvenu Fontanu četiri lava, kao ni Palatu Ilion, te Dvorsku baštu, pravoslavnu crkvu Uvođenja u hram Presvete Bogorodice , ali i karlovački Stefaneum.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Jovan Đerić (@jdjerich)

Gde god da se okrenete u ovom mestu, imaćete dodira sa neverovatnim građevinama i bogatom istorijom.

A onda odatle vas put vodi na Stražilovo – mesto koje je Branko opevao kao niko pre i posle njega. Mesto koje ne možete zaobići, jer njegovim senima se poklanjaju danas i stari i mladi. Svi oni koji znaju za njegovu tragičnu sudbinu i koji su svesni njegovog značaja za srpsku književnost.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Srpski jezik | prof. Jelena (@srpski_casofil)

Da li ste bili na Stražilovu?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA