Zašto ljudi u Srbiji radije daju novac za obilazak gradova u inostranstvu?

Dok se stranci dive prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima Srbije, dotle naši turisti hrle preko granice

  • 14
Turisti, fotografija, ulica Foto: pasja1000/Pixabay

Uvek tuđe dvorište izgleda lepše mnogima, u to nema spora. Ali ako bi možda bolje pogledali u svoje dvorište, videli bi svašta nešto lepo.

Upravo to se dogodilo manje-više svima tokom prethodnog perioda, kada su silom prilika bili uglavnom sprečeni da posećuju destinacije van matične zemlje.

I kao i uvek, jedni su u tome videli lepotu, a drugi su bili očajni što moraju da putuju po svojoj zemlji.

Možda je to kod našeg naroda ipak izraženije, čini se. Bili smo svedoci vrlo teških reči o smeštajima po Srbiji tokom leta, na primer.

Istini za volju, domaćini se u pojedinim slučajevima ipak jesu zaneli sa cenama, kada se uzme u obzir i kvalitet smeštaja i lokacija, ali i činjenica da su svi manje ili više bili pogođeni pandemijom korona i virusa i zabranama koje su je pratile.

Zlatar Banja Foto: Telegraf.rs

Ali ipak to sve nije sprečilo mnoge naše sunarodnike da upoznaju lepote Srbije. Isto kao što nije sprečilo i neke od njih da očajavaju što je Grčka (sram je bilo!) zatvorila granice, pa se samo moglo u Tursku, Egipat, Bugarsku i Albaniju na more. Bilo je i onih koji su umesto upoznavanja Srbije, ipak odlučili da letuju u Neumu, na primer.

- Mislim da je to fenomen koji krasi ipak naš narod. Na dohvat ruke su im razne lepote naše zemlje, ali je njima lepše da se dive recimo spomeniku Aleksandru Velikom u Solunu, a da ne znaju gde se nalazi Spomenik ibarskim junacima u Prvom svetskom ratu. Ili da znaju znamenitosti nekog letovališta u Grčkoj ili Turskoj, a da nemaju pojma kako je na primer nastalo Zlatarsko jezero. I ne vredi im objašnjavati da je meni draže da odem da vidim Rajačke pimnice, Zagajička brda ili manastir Manasiju, nego Alanju ili Pefkohori – surovo je bio iskren Milan Mirković iz Novog Sada, koji je ovo leto iskoristio da sa porodicom uživa u lepotama naše zemlje.

manastir manasija foto telegraf (5) Foto: Telegraf

Sasvim očekivano, sa njegovim mišljenjem se mnogi ipak neće saglasiti. Razloga za to je mnogo, a kao osnovni se navodi da nam je sve to tu i uvek možemo da obiđemo našu zemlju. A za obilazak drugih zemalja nam je potrebno ipak više novca, a i dodatna organizacija.

- Ne smatram da sam uskraćena zato što se trudim da svojoj deci i sebi omogućim da upoznaju i gradove van naše zemlje. U Srbiji žive i naravno da znaju mnogo toga o svojoj zemlji, ali ipak treba da vide kako izgleda grad u nekoj drugoj zemlji. U našoj porodici je običaj da jesenji raspust iskoristimo za upoznavanje novih destinacija. Zato smo sa decom prethodnih godina posetili Budimpeštu, Atinu, Prag i Sofiju, a ove godine nam je u planu bio odlazak u Berlin za jesenji raspust, ali nas je selokupna situacija omela. Nismo uopšte razmišljali o tome da taj novac utrošimo na obilazak destinacija u našoj zemlji, jer deca to uvek mogu kasnije da urade sami ako žele, a pitanje je da li će moći sebi da priušte opet da posete neke evrospke zemlje – mišljenja je Vesna Miladinović iz Beograda.

Ibar, vodostaj, reka, presušila Foto: RINA

Istini za volju, opravdanje i za jedno i za drugo mišljenje naših sagovornika možemo naći, jer svako gleda iz svoje perspektive. Ali je isto tako istina da dok ne upoznamo svoje, ne možemo u potpunosti uživati u lepotama drugih zemalja, svidelo se to nekome ili ne.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. decembar 2020 | 15:20

    Zato sto smo zeljni putovanja izvan naseg govornog podrucja, zato sto smo zeljni promene okruzenja, zato sto zelimo da vidimo kako normalne drzave i svet funkcionisu.

  • Mina

    23. decembar 2020 | 15:02

    Proputovao Evropu, zasto? Avion, Wizz karta od 10 do 20 evra, megabus 1 evro za 500 km, smeštaj 10 do 15 evra po osobi, muzej besplatan dan za ulaz, jedem u samousluzi, ručak 2 evra, u Srbiji je prelepo, ali po takvim cenama nema. Zašto se ne zapitate zašto mi treba 20 evra za povratnu bus kartu do novog sada a za isti novac avionom stignem do Barselone?

  • Marko

    23. decembar 2020 | 13:38

    Sta je tu cudno,normalno je da se otputuje u druge zemlje i upozna znamenitosti, kulture,mentalitet itd..Ne vidim nista lose u tome.Pa necu valjda ceo zivot provesti u Srbiji i Beogradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA