• 2

Srednjovekovni istorijski biser u Užicu konačno prepoznat kao turistička atrakcija

Završava se konzervacija donjeg dela Starog grada

 • 2
grad Nikole Altomanovića

Srednjovekovni grad Nikole Altomanovića ima veliki turistički potencijal / foto: Sajt grada Užica

 

Srednjevekovni grad Nikole Altomanovića, zidan u 14. veku, vredan je kulturno-istorijski spomenik, ali proteklih decenija nije bio prepoznat kao turistički potencijal, a tek poslednjih nekoliko godina značajno se radi na obnovi i rekonstrukciji Starog grada.

- Pored Grada Užica koji je do sada za rekonstrukciju Starog grada izdvojio oko 16 miliona dinara, značajnu podršku dobili smo od resornih ministarstava. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prošloj godini izdvojilo je 22 miliona dinara za obnovu citadele, uz učešće grada od 10 miliona dinara. Takođe, 8 miliona dinara dobijeno je prošle godine od Ministarstva kulture za konzervaciju Starog grada, a 2017. isto ministarstvo izdvojilo je 5 miliona dinara kada smo počeli konzervaciju Starog grada. Pored sredstava koje smo dobili od države, kao i sredstava koje je Grad izdvojio, prošle godine dobili smo 8 miliona dinara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za obnovu i rekonstrukciju Starog grada - Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnika Užica.

Za sada urađena konzervacija gornjeg i srednjeg grada, a završava se i konzervacija donjeg dela Starog grada.

- Podignuta su dva sprata kule, a zbog epidemiološke situacije i vremenskih prilika nismo uspeli da završimo sve, ali očekujemo da će kompletni radovi, odnosno krov, čelična konstrukcija i konzervacija Starog grada biti završeni do kraja maja iduće godine - naveo je Stojadinović.

Zamenik gradonačelnika rekao je da nakon završetka radova na projektu Starog grada, uz hidrocentralu Pod gradom i prvi arheološki park na otvorenom u Srbiji, Neolitsko naselje u Staparskoj banji očekuje da će Užice dobiti jedan zaokružen turistički potencijal i da ćemo u narednom periodu imati više turista u našem gradu.

- Ono što nas ohrabruje jeste i to da je država spremna da i ubuduće ulaže u Stari grad. Ministarstvo turizma će u narednoj godini izdvojiti značajna sredstava za Užičku tvrđavu, pa očekujemo da početak radova na mostu od magistralnog puta do tvrđave Stari grad bude krajem sledeće godine.

grad Nikole Altomanovića

Završava se konzervacija donjeg dela Starog grada / foto: Sajt grada Užica

 

Prema rečima direktora JP „Užice razvoj“ Nikole Maksimovića pored konzervacije i rekonstrukcije Starog grada pripremaju se projekti za sve one sadržaje koji će biti oko samog grada.

- Trenutno se radi pripremna dokumentacija za izgradnju budućeg mosta koji povezuje Stari grad i vidikovac, u toku su pripreme za geomehaničke i geotehničke radove za dodatna istraživanja temelja budućeg mosta sa jedne i druge strane. Most će biti dužine oko 105 m, širine 3 m i povezivaće vidikovac i Stari grad. Ovo je jedan kimpleksan projekat i nadamo se da ćemo do juna sledeće godine završiti kompletnu projektu dokumentaciju kada je most u pitanju.

grad Nikole Altomanovića

Za rekonstrukciju uložena velika novčana sredstva / foto: Sajt grada Užica

 

Maksimović je istakao da je u okviru kompleksa Starog grada urađen projekat malog mosta Banjica koji se nalazi u podnožju tvrđave:

- Radi se i kompletna projektna dokumentacija za pešačku stazu koja povezuje most Banjica i vidikovac, tako da generalno pripremamo projektnu dokumentaciju za sve one sadržaje koji su neophodni da Stari grad bude turistički potencijal. Uporedo sa tim završavamo dokumentaciju za povezivanje Starog grada sa Šarganskom ulicom, odnosno povezivanje vode i kanalizacije koja je neophodna da prateći sadržaj dođe do Starog grada, ali i projekat osvetljenja Starog grada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Oni

  30. decembar 2020 | 13:23

  Svaka cast,prelepo..jedva cekam leto da posetim.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Вукашин

  30. decembar 2020 | 19:11

  Хвала Богу да се неко сетио да обнови ту тврђаву. Прво, Никола Алтомановић је једна интересантна и важна личност у нашој историји. Друго, та тврђава и цео амбијент око тврђаве је прелеп!

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok