Ako najavite dolazak u ovo srpsko selo putem društvenih mreža, čeka vas neverovatan doček

Priča o Donjem Barbešu je najbolji primer kako bi trebalo da promovišemo i volimo svoj rodni kraj

  • 1
Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

Zbog pet bara, koje su se ranije nalazile u okolini jednog sela na području opštine Gadžin Han nastaje selo poznato kao Barbeš. Zapravo je reč o terminu, koji je skovan od dve turske reči - bara i broj pet, što se na turskom izgovara beš.

Selo se nalazi u Zaplanju, na mestu poznatom kao Kapovac i vremenom se „podelilo“ na dva, to jest na Gornji i Donji Barbeš.

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine, u selu živi 169 stanovnika, mada je 50-ih godina prošloga veka taj broj bio skoro četiri puta veći.

Iako slabo naseljeno, ovo selo u Nišavskom okrugu i te kako ima šta da ponudi posetiocima. A za njega se baš i ne bi toliko čulo, da se dva momka, Milan Stevanović i Stefan Burgić, nisu potrudili da ga predstave i preko društvenih mreža. U tome im svesrdnu podršku pruža i sveštenik Dušan Janković iz parohije Zaplanjske. 

- Mi smo još 2009. godine preduzeli korake u smeru promocije sela. Milan je napravio prezentaciju Donjeg Barbeša na društvenoj mreži Facebook 1. novembra te godine, što je bila jedna od prvih takvih na toj društvenoj mreži – izjavio je u intervjuu za „Telegraf“ Stefan Burgić.

Ali, tek nedavno, tokom vanrednog stanja su posvetili veću pažnju promociji sela. Zapravo su došli na ideju da pokrenu inicijativu za zamenu starog drvenog krsta novim krstom, koji će biti od prohroma.

Još jedna od marketinških aktivnosti kojoj su se u poslednje vreme posvetili jeste prodaja kalendara sa motivima sela. Nadaju se da će na taj način prikupiti sredstva, koja su im potrebna da pomenutu inicijativu sprovedu i da na seosku slavu, Svetog Apostola i Jevanđeliste Marka, koja se obeležava 8. maja upriliče i zvanično podizanje novog krsta.

- Kako bismo došli do što većeg broja ljudi, rešili smo da se ozbiljnije aktiviramo na Fejsbuku, a takođe smo napravili i Instagram nalog za naše selo, kako bismo imali dodatni vid promocije. Sve to se dogodilo u novembru prošle godine. U hodu smo shvatili da društvene mreže mogu ozbiljno da nam pomognu da ispričamo priču o našem selu, da one mogu da nam posluže da sačuvamo sećanja na ljude i važne događaje, da naše selo promovišemo kao mesto pogodno za poljoprivredni, ali i za druge vidove turizma, kao i da stvorimo priliku da domaće proizvode iz Donjeg Barbeša možemo da plasiramo na šire tržište – napomenuo je.

Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

Nadaju se da sve to može da posluži i drugima kao primer kako da promovišu svoj rodni kraj. 

Malobrojni meštani koji su korisnici interneta su upoznati sa Milanovim i Stefanovim radom, pa se trude da im pomognu slanjem fotografija i zanimljivih priča iz prošlosti sela. A neki od njih idu i korak dalje, pa se trude da im pomognu konkretnim predlozima za buduću promociju.

U međuvremenu, život u Donjem Barbešu funkcioniše kao i ranije. I ne daju malobrojni meštani da ih priča o njihovom selu, koja dopire do sve više ljudi, uljuljka. Meštani se i dalje osećaju kao jedna velika familija, svako se svakom na putu srdačno javi, priđe da pomogne kad treba, ali se bavi svojim poslovima. I upravo stanovnici Donjeg Barbeša ovo selo čine posebnim.

Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

Svakako je najvažniji događaj u selu proslava seoske slave Markovdana, kada u selu ima i najviše posetilaca. A početkom avgusta se ovde organizuje i fudbalsko okupljanje, kome osim meštana, prisustvuju i Barbešani iz raznih krajeva, koji tada dolaze i da igraju fudbal i da se druže.

Razloga za posetu Donjem Barbešu je mnogo. Osim činjenice da selo samo po sebi interesantno, u njegovoj okolini se nalazi i planina Babička Gora, čiji je najviši vrh na 1.057 metara nadmorske visine.

- Babička Gora je planina u neposrednoj blizini Donjeg Barbeša. Velikim delom je pokrivena šumom. Samim tim ona predstavlja oazu čistog vazduha i netaknute prirode. Na ovoj planini mogu se ubrati dren, šipurak, ali i jestive pečurke. Na vrhu Babičke Gore, koji se uzdiže u blizini sela, mogu se pronaći i ostaci rimskog naselja i crkve tog doba – sa ponosom ističe Stefan.

Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

A tu je i prilično dobro očuvana kuća, u kojoj se ranije nalazila Donjobarbeška škola, kao i škola koja je sada na žalost propala, a krajem 50-ih je zvanično bila najlepša u Srbiji.

Treba pomenuti i Miladinovu vodenicu, koja je i danas u dobrom stanju, iako nije u funkciji. Upravo ona na najbolji način pokazuje deo nekadašnjeg života sela. Podno Babičke Gore, a u blizini Miladinove vodenice se nalazi i izvor lekovite vode. Veruje se da ta voda leči različite kožne i očne bolesti. Ne treba zaboraviti ni čuvene Barbeške bare, kao i Crkvište, gde su temelji stare crkve, pa dva krsta na dva saborna mesta.

Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

Kroz Donji Barbeš protiču i Barbeška i Vlaška reka, koje se zatim na oko 7 kilometara od sela ulivaju u Južnu Moravu. Posebnu čar ovom selu daju i stare kuće, izgrađene od kamena i zemlje, kao i predmeti koje su raniji stanovnici sela koristili u domaćinstvima.

A kada se svemu tome doda čist vazduh i priroda, bogata šumama, livadama i potocima, te raznovrsni biljni i životinjski svet, sasvim je jasno da je ovo selo koje vredi posetiti.

- U bilo koje doba godine je moguće posetiti naše selo i individualno ili grupno učestvovati u raznim aktivnostima. Izdvojili bismo: kampovanje, planinarenje, biciklizam, obilazak svih barbeških znamenitosti, učestvovanje u poljoprivrednim radovima i druge. U ovom trenutku nemamo mogućnost za smeštaj turista u smislu noćenja. Ali imamo planove da u što skorijem vremenu aktiviramo taj vid turizma i obezbedimo smeštajne kapacitete za svakog ko je zainteresovan da poseti Donji Barbeš i Zaplanje - kaže Stefan i nastavlja:

Donji Barbeš Donji Barbeš / foto: privatna arhiva

Naravno da smo uvek raspoloženi da u domaćinskom maniru dočekamo svakog gosta našeg sela uz dobru gozbu i čašicu domaće barbeške rakije, te da ga provedemo kroz naše selo, pokažemo prirodne lepote kojima smo okruženi i kako teče život u jednom malom, tradicionalnom selu kao što je naše. Dovoljno je samo da nam se najavite putem društvenih mreža kako bismo mogli da vam organizujemo prijatan doček – istkao je za Telegraf Stefan.

Takođe nas je obavestio da su trenutno u fazi razmatranja pokretanja poljoprivredne zadruge, što će im veruje pomoći da stvore uslove za pripremu autentičnih domaćih gotovih proizvoda, pre svega hrane i pića. Potrudiće se i da u narednom periodu dodatno približe Donji Barbeš i Zaplanje, kroz “360 stepeni” fotografije pojedinih zanimljivih lokaliteta.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata1968

    7. januar 2021 | 15:19

    Moj otac je rodjen u tom selu!!! Fantasticno je!!! Kad god mogu odem!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA