≫ 

Nepravedno zapostavljena planina na istoku Srbije krije prirodna blaga i blistavo čistu vodu

Na ovom području nalazi se i nadaleko čuvena Resavska pećina

  • 3
Beljanica; foto screenshot Youtube/DronIt Beljanica; foto screenshot Youtube/DronIt

Iako se smatra da je među kraškim planinama ona najveća, čini se ipak da je planina Beljanica nepravedno zapostavljena. Širina ove planine je u proseku oko 12 kilometara, dok se proteže dužinom od oko 25 km.

Najviši planinski vrh se nalazi na nadmorskoj visini od 1.139 metara.

Žagubičko  vrelo

U južnom delu Žagubice, na oko kilometar udaljeno od centra se nalazi vrelo reke Mlave ili Žagubičko vrelo. Smešteno je u samom podnožju planine Beljanica.

Boja koju ćete videti ako posetite Žagubičko vrelo će vas svakako sigurno ostaviti bez daha. Providnost vode je do čak 10 metara, a prosečna temperatura je između 9 i 11 stepeni.

vrelo Mlave Printskrin: Youtube/ DragiHomolje

Samim tim što na vrelo Mlave vrlo neprimetno voda izbija na površinu, to se ona izuzetno retko muti, pa ne čudi što joj je providnost između 4 i 10 metara.

Bogatstvo vodama na Beljanici

vrelo Mlave Printskrin: Youtube/ Radio televizija Bor ("Štampa, radio i film" d.o.o.)

Iako postoje mnogobrojni podzemni vodotokovi, Beljanica je planina koji se može pohvaliti i brojnim površinskim vodotokovima.

Ovde postoji dosta ponornica. I baš zbog celokupnog predela, vode na ovoj planini se smatraju izuzetno čistim. Čak je u određenim delovima moguće i piti direktno iz same reke ili potoka.

Pored ostalih znamenitosti, na području Beljanice se nalazi i Resavska pećina, ali i mnogobrojne pećine koje nisu naročito dobro istražene. Jedna od njih je i pećina nazvana Velika Atula, koja se nalazi u krečnjačkom grebenu ove planine i duga je oko 560 m. Iz tog razloga se ova pećina smatra najvećom u tom području.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Treba pomenuti i takozvanu Vlašku pećinu, kao i Pionirsku, te pećinu nazvanu Ivkov ponor i mnoge druge, kojima Beljanica obiluje.

Zanimljiv je i podatak da najveća pećina na području Beljanice, Velika Atula još uvek nije do kraja istražena. Međutim, u onom delu koji su stručnjaci istraživali je pronađena posebna vrsta stonoga, koje nemaju pigment i koje su sada još nepoznata vrsta.

Inače se pretpostavlja da je ova planina dobila naziv po belini, koja je specifična za njen vrh.

A pored svih pomenutih atrakcija, Beljanica se može pohvaliti i vodopadom Lisine ili Veliki buk, kao i rečicom Vrelo ili Godina, koja je duga tačno 365 m i na kojoj se ovaj vodopad i nalazi.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA