≫ 

Ima li Srbija izazovne kanjone? Iskočite iz zone komfora i "prošetajte" se nekim od njih

Da li biste iskusili ekstremni sport u našoj zemlji?

  • 2
Kanjon Tribuća

Printscreen: Youtube/Dusan Vukomanovic

Ne samo ljubitelji prirode, već u takozvanom kanjoningu posebno uživaju adrenalinski zavisnici. U pitanju je vrsta ekstremnog sporta, koja podrazumeva kombinaciju alpinizma, ronjenja i speleologije u određenim slučajevima.

Zapravo je osim želje za upoznavanjem područja nekog kanjona i dobre volje, vrlo važno i u kojoj meri je neko fizički spreman, ali i kakvog vodiča izabere ako se upusti u ovakvu avanturu.

U našoj zemlji postoji nekoliko agencija, koje nude organizovane ture do lokacija, koje se svrstavaju u idealne, kada je u pitanju savladavanje nepristupačnih kanjona.

Podrazumeva se da svako ko se upusti u upoznavanje bilo kog kanjona, neizostavno mora da ima i adekvatnu odeću i obuću, kao i opremu i odgovarajuću zaštitu.

Najekstremniji kanjon u Srbiji

 

Sve do 12. juna 2010. godine je kanjon Tribuće smatran najekstremnijim u našoj zemlji. Ali nakon što je ekipa speleološkog udruženja "Wild Serbia" otkrila kanjon na desnoj obali reke Drine, na planini Zvijezda, lista je malo izmenjena.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandra Mitrovic (@aleksanndram)

 

Oko 40 vodopada se nalazi u kanjonu Selskog potoka, koji izvire na planini Tara i uliva se kasnije u jezero Perućac. A čak 50 metara dostiže visinu vodopad, koji je najviši u tom kanjonu.

Reč je o kanjonu koji ipak nije dovoljno istražen još uvek. Budući da je praktično ne tako davno otkriven, u avanturu prolaska kroz ovaj kanjon definitivno treba krenuti u pratnji stručnog vodiča, ali i uz odgovarajuću opremu. Oprez je obavezan, ali možda za nijansu viši nego u drugim kanjonima u našoj zemlji.

Skokovi u prirodne bazene

 

Kanjon Tribuće je do pre koju godinu bio nekrunisani kralj među ekstremnim kanjonima u našoj zemlji. Iako to više ne može da se kaže, ipak je na visokom mestu liste ne samo najekstremnijih, nego i najzanimljivijih kanjona u Srbiji.

Oprema je i u ovom slučaju izuzetno značajna, ali i prisustvo stručnog vodiča.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Wild Serbia (@wildserbia)

 

Najviši vodapad od 6, koliko ih se nalazi na ovoj reci, u kanjonu Tribuće dostiže visinu od 20 metara.

Ne samo da će se članovi grupe spuštati vertikalno niz stene, a uz pomoć užeta, nego će naučiti i kako da prelaze delove kanjona, koji nisu u vertikalnom položaju, nego će imati prilike i da se okupaju u prirodnim bazenima ako to žele i ako su vremenske prilike odgovarajuće.

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    23. januar 2021 | 08:44

    U ove avanture samo sa ekipom Extreme Canyoning!

  • Milica

    23. januar 2021 | 17:20

    Bila sam prosle godine bas u kanjonu Tribuce sa WS i bilo je nevidjeno dobro! Imali smo dobar vodostaj i momci ne vode prevelike timove da ne bi bilo suvise cekanja i smrzavanja. Ako sam dobro razumela, kanjon na Tari sa 40 vodopada nije predvidjen za ture, ali zato je Tribuca pristupacnija i meni sjajna sa svojih 5-6 vodopada. Sve preporuke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA