≫ 

Fotografije ove srpske planine popularne su u celom svetu: Za to je zaslužan umetnik iz Kragujevca

Najviši vrh je Samar i nalazi se na nadmorskoj visini od 922 metra

  • 3
Gledicke planine Printskrin: Youtube/ Slobodan Vulovic

U selu Šljivica živi nešto manje od 150 stanovnika. Selo pripada teritoriji opštine Rekovac, odnosno Pomoravskom okrugu.

Upravo to selo je postalo poznato u celom svetu i vrlo je verovatno da se fotografije njegovih pejzaža nalaze u domovima mnogih ljudi širom sveta. Za to je zaslužan Kragujevčanin Aleksandar Sarić, čija je fotografija sa područja Gledićkih planina bila izabrana na konkursu kompanije Microsoft.

Planine sa kojih se daleko vidi

Oko 35 kilometara su Gledićke planine udaljene od Kragujevca, a druge su po visini na području Šumadije, odmah nakon planine Rudnik.

Najviši vrh je Samar i nalazi se na nadmorskoj visini od 922 metra.

Pored toga što su bogate šumom, na Gledićkim planinama su i raskošni rečni tokovi, livade i pašnjaci. Smatra se da naziv ovih planina potiče od fenomenalnog pogleda po kom su poznate, jer se tokom vedrih dana sa njih mogu videti i Homoljske planine, ali i Rudnik, Zlatibor i Kopaonik.

Kao posebna atrakcija Gledićkih planina se pominje više od 100 godina stara seoska krčma, koja se nalazi u ataru sela Gledić, u kom danas živi nešto više od 300 stanovnika.

Gledicke planine Printskrin: Youtube/ Slobodan Vulovic

Kulturno blago Gledićkih planina

Na oko 10 kilometara udaljenosti od sela Oparić, u neposrednoj blizini Rekovca se nalazi i srednjevekovni manastir Kalenić. Ovaj manastir, smešten u podnožju Gledićkih planina je okarakterisan kao nepokretno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Glavna manastirska crkva posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice.

Pretpostavlja se da je manastir Kamenac, koji se takođe nalazi u podnožju Gledićkih planina, zadužbina despota Stefana Lazarevića. Nalazi se u selu Čestinu i udaljen je par kilometara od naselja Gruža.

Manastir datira sa kraja 14. i početka 15. veka. U manastirskoj porti se nalazi grobnica 36 ratnika, koji su bili sa područja Podrinja i koji su stradali u ratovima početkom 20. veka. Iznad grobnice se nalazi i spomenik.

U blizini manastira, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac se danas nalazi Osnovna škola "Rada Šubakić" i to u prostoru, u kome je doktor Nikola Nikolajevič Gružanin 1818. godine osnovao u tada oslobođenoj Srbiji, jednu od prvih škola.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA