≫ 

Lovćenac je nekad bio Sekić, a Savino selo - Torža: Kako su se menjali nazivi naselja u Vojvodini

Kolonizacija Vojvodine posle II svetskog rata

  • 13
Savino selo Printskrin: Radio-televizija Vojvodine

U naselju Torža, koje se nalazi na području opštine Vrbas i danas nosi naziv Savino selo, prema podacima iz popisa stanovništva 2002. godine živelo je 3.351 stanovnika. Od tog broja, 1.280 njih su Crnogorci, a 1.211 Srbi.

Možda zvuči neobično, ali tako je samo na prvi pogled. Ako ste upoznati sa istorijom ovog naselja, to je i očekivano.

Kolonizacija Vojvodine posle II svetskog rata

Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji je 23. avgusta 1945. godine usvojila Privremena Narodna skupština tadašnje Demokratske Federativne Jugoslavije. Taj zakon se ticao kolonizacije na području Vojvodine i njime su bila obuhvaćena seoska domaćinstva na području tadašnje zemlje.

Poznato je da su do tog perioda nemačke nacionalne zajednice bile zastupljene sa čak 90 odsto na području Vojvodine, da bi taj broj u posleratnim godinama opao čak 10 puta, što zbog odlaska nemačkih porodica, što zbog stradanja tokom rata ili jednostavne asimilacije. Bilo kako bilo, početkom rata u Vojvodini je živelo skoro 320.000 Nemaca, da bi taj broj u godinama po završetku rata bio tek nešto veći od 30.000.

Po završetku rata počelo se sa primenom pomenutog zakona. Procentualno je najviše stradalih tokom rata među jugoslovenskim državama bilo zabeleženo u Crnoj Gori. Kasnije se rasipanje crnogorskog stanovništva nastavilo, čemu je u velikoj meri doprinela i primena Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji.

Područje srednje Bačke je s jeseni 1945. godine bilo određeno za naseljavanje crnogorskog življa. Izbor je pao na članove porodica stradalih tokom rata, zatim na siromašne porodice koje su živeli u seoskim područjima i na ratne vojne invalide, koji su imali prednost.

Zanimljiv je podatak da je putovanje vozom iz Zelenike, kod Herceg Novog do stanice i Inđiji, odnosno Staroj Pazovi, u takvim uslovima trajalo čak i do 12 dana.

Ali to ipak nije omelo želju kolonista i veru u bolje sutra da glasaju za novu Vladu tadašnje države. Svoju građansku dužnost su obavili na stanici voza u Vinkovcima, 11. novembra 1945. godine.

Promena naziva vojvođanskih mesta

U želji da ne izgube nit koja ih spaja sa zavičajem, crnogorski kolonisti su nazive pojedinih mesta čak i promenili. Tako je, pored ostalih i nastalo današnje Savino selo.

Nekadašnje naselje Torža ovaj naziv dobija po narodnom heroju Savi Kovačeviću.

Tom prilikom je zabeleženo da se tu naselilo stanovništvo sa područja Andrijevice i Berana.

Nekadašnje mesto Sekić, kolonisti sa područja Cetinja i Bara menjaju u Lovćenac.

Bokelji se naseljavaju na području Feketića, a u Sivac se doseljavaju ljudi iz Bijelog Polja i Pljevalja.

Stanovnici sa područja Danilovgrada naseljavaju Crvenku, dok se iz Kolašina sele u tadašnji Veprovac, današnji Kruščić.

Stanovnici Šavnika i okoline bivaju naseljeni u Bačko Dobro Polje, a iz podgoričkog sreza se sele na područje Ravnog sela i Zmajeva.

Podaci pokazuju da je blizu 38.500 Crnogoraca tada naseljeno na području Vojvodine i to primarno današnjeg Vrbasa, Kule i Malog Iđoša.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA