I Valjevo ima svoju Skadarliju: Simbol grada na obali Kolubare

Grad je domaćin "Tešnjarskih večeri", a njegova okolina je fenomenalna

  • 5
valjevo

Printscreen: Youtube/ asmedia. rs

Valjevo, grad u čijoj blizini je rođena najpoznatija srpska pesnikinja Desanka Maksimović je rodni grad mnogih drugih znamenitih Srba.

Osim književnika Milovana Glišića, u Valjevu je rođen i srpski vojvoda Živojin Mišić. Iz Valjeva je rodom i Aleksa Nenadović, koji je stradao tokom Seče knezova, kao i prota Matija Nenadović i Ljubomir Nenadović, ali i mnogi narodni heroji iz perioda Drugog svetskog rata, te naši savremenici Jovan Maljoković, Nenad Jezdić, Miloš Teodosić i Željko Joksimović.

Čuvenu Valjevsku gimnaziju pohađao je akademik Matija Bećković i u ovom gradu započeo svoje raskošno književno stvaralaštvo.

U Leliću pokraj Valjeva rođen je i vladika Nikolaj Velimirović.

Najčuveniji glas nekadašnje Televizije Beograd Miloje Mića Orlović takođe je rođen u Valjevu.

Po čemu je Valjevo poznato?

 

Kroz grad, udaljen tek oko 100 kilometara od srpske prestonice, protiče reka Kolubara. U neposrednoj blizini je i reka Gradac, koja je jedna od atrakcija ovog kraja.

Izuzev sela Brankovina, u kome je rođena i sahranjena velika srpska pesnikinja Desanka Maksimović, u blizini grada se nalazi i Istraživački centar „Petnica“, kao i planine Divčibare, Povlen i Maljen.

Valjevo je domaćin mnogih kulturnih i muzičkih manifestacija. Najpoznatija među njima su i čuvene „Tešnjarske večeri“. Takođe se organizuju i Dani gljiva, odnosno Dani maline, ali i mnoge druge kulturno-zabavne aktivnosti.

Najznačajnija znamenitost grada je sasvim sigurno Tešnjar. Nešto slično beogradskoj Skadarliji, Tešnjar je deo nekadašnje valjevske čaršije. Smatra se da je nastao tokom 17. veka i do današnjih dana je ceo taj ambijent, u centralnom području grada, izuzetno dobro očuvan. Upravo je Tešnjar nešto na šta je gotovo svaki Valjevac ponosan.

valjevo

Printscreen: Youtube/ asmedia. rs

Na uzvišenju iznad Valjeva nalazi se Kula Nenadovića. Ovo zdanje je izgrađeno 1813. godine i namena mu je bila da se u njemu čuva barut. Nedugo nakon gradnje, kuća Nenadovića biva obnovljena 1836. godine zaslugom srpskog knjaza Miloša Obrenovića.

Na brdu Vidraku, koje se nalazi iznad Valjeva, ponosno stoji spomenik posvećen Stevanu Filipoviću.

A kada se zasitite grada, možete posetiti i Spomenik prirode „Taorska vrela“, koji pripada području Valjevskih planina, odnosno planini Povlen, u čijem podnožju se nalazi.

U blizini je i selo Lelić, u kome se nalazi istoimeni manastir, zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića, gde je on i rođen. U tu svetinju su 1991. godine godine iz Libertvila u Americi prenete vladikine mošti u njegovu zadžbinu nadomak Valjeva.

Da li ste skoro bili u Valjevu i šta vam se najviše dopada u ovom gradu? Podelite sa nama kroz komentare.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA