≫ 

Jedini muzej hleba na Balkanu nalazi se u Pećincima: Slikar je decenijama skupljao eksponate

Još od 1995. godine Slobodan Jeremić sakupljao je eksponate, da bi danas u njima mogli da uživaju posetioci jedinstvenog muzeja u našoj zemlji

  • 0
Srpski muzej hleba, Pećinci Foto: printscreen/Youtube/Lesaffre Srbija

Jedino selo u Sremu koje je ujedno i centar opštine, poslednjih godina poznato je po sve većoj proizvodnji bostana, ali i po jedinstvenom muzeju u našoj zemlji.

U sremačkom selu Pećinci je Slobodan Jeremić, poznat pod nadimkom Jeremija, osnovao Srpski muzej hleba.

Jedinstveni muzej u Srbiji

Porodična kuća u Pećincima poslužila je Jeremiji kao baza da osnuje neobični muzej u prirodnom ambijentu. Tri godine od osnivanja je formirao zbirku, tako da je u tom periodu muzej funkcionisao eksperimentalno, da bi 1998. godine bio i zvanično otvoren.

Budući da se bavi slikarstvom, mnogi koji su imali prilike da posete Srpski muzej hleba u Pećincima, smatraju ga Jeremijinim umetničkim delom, tim pre što se lično angažovao da prikupi celokupnu muzejsku zbirku.

Objekte u muzejskom kompleksu je postepeno doziđivao, tako da se sada oni nalaze na prostoru od 1.200 m². U tri muzejske zbirke postoji čak oko 2.000 eksponata.

Cilj ovog neobičnog muzeja jeste prikaz nastanka hleba, ali i njegove istorije i načina pripreme.

Zbirke Srpskog muzeja hleba u Pećincima

Posetioci će imati prilike da posete crkvu koja je posvećena srpskoj slavi, kao i da vide kako je izgledalo ognjište, te kako je izgledala nekada furuna, u kojoj je pečen pravi, domaći hleb.

Svi muzejski eksponati su raspoređeni u tri zbirke.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Andrija Pajic (@visual.lifeandstyle)

U okviru arheološke zbirke se nalaze praistorijska zbirka koja obuhvata različito oruđe za obradu zemlje, ali i žrnjeve i posude u kojima je čuvano žito, dok su oruđa za obradu zemlje koja datiraju iz rimskog perioda deo antičke zbirke eksponata.

Osim oruđa za obradu zemlje i različitih sredstava koja su korišćena za transport, u okviru etnografske zbirke ovog muzeja se nalaze i predmeti koji su korišćeni prilikom prerade kukuruza i pšenice, odnosno prilikom mešenja hlebova i njihovog pečenja.

Posebno su zanimljivi obredni hlebovi koji su deo ove zbirke, tako da će posetioci videti kako su izgledali uskršnji i božićni, ali i svadbeni hlebovi, te slavski i oni koji su mešeni za dušu pokojnika.

Svoje slike i crteže Jeremija je izložio u okviru likovne zbirke ovog muzeja.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Weekend Serbia (@weekend_serbia)

Naročito je atraktivna Biblioteka Svetog Jevrosima, u kojoj se nalazi i zbirka kuvara. Fond muzejske biblioteke obuhvata 1.550 što knjiga, što časopisa i različitih kataloga, što neknjižne građe.

Zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom, Srpski muzej hleba u Pećincima ne radi. Inače, radno vreme je u dane vikenda, u periodu od 10 do 17 časova. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Muzeja, cena individualne ulaznice za decu je 350, a za odrasle 400 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA