≫ 

Vrabac Gočko je simbol Vrnjačke Banje: Za njegov nastanak zaslužan je TV šou koji smo obožavali

Maskota kraljice banjskog turizma nastala je 1990. godine, kada su u gradu podno Goča održane "Igre bez granica"

  • 1

foto screenshot Youtube/Jovana Jovic

Centralno mesto na šetalištu u Vrnjačkoj Banji rezervisano je za simpatičnog vrapca Gočka koji predstavlja simbol ovog turističkog mesta. Ime je dobio po planini Goč koja se nalazi iznad banjskog bisera naše zemlje.

Poznat je još i kao „Vrabac Šumadinac“, jer ima opanke i šajkaču, pa kao takav predstavlja posebnu turističku atrakciju ne samo za strance, već i za domaće goste koji poštuju tradiciju.

Maskota je nastala 1990. godine, kada su u Vrnjačkoj Banji održane nekada izuzetno popularne „Igre bez granica“, manifestacija rekreativno-zabavnog karaktera. „Igre bez granica“ bile su idejni projekat nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola, a zamisao je bila povezivanje Francuske i Nemačke i jačanje prijateljstva ove dve zemlje.

Veoma brzo, postale su manifestacija koja se proširila na celu Evropu, a od 1978. do 1982. godine na njima su učestvovali i predstavnici tadašnje Jugoslavije. Starije generacije sećaju se da je ovaj šou bio među najgledanijim na prostoru Titove Jugoslavije.

Vrnjačka Banja izabrana je za domaćina „Igara bez granica“ 1990. godine. Trebalo je valjano dočekati goste i obezbediti maskotu po kojoj će mesto postati prepoznatljivo dalje od granica tadašnje SFRJ.

Vrnjačka banja

foto: RINA

Vajar Milan Todorović Rubljov napravio je Gočka od stiropora i gline, a otkrila ga je novinarka TV Beograd Dubravka Duca Marković koja je i vodila „Igre bez granica“ u Banji.

Vrabac je postavljen da bi namigujući pozdravljao učesnike takmičenja, a i dan-danas stoji na istom mestu i pozdravlja sve one koji posete kraljicu banjskog turizma.

„Igre bez granica“ i Gočko proslavili su tadašnju Jugoslaviju, a takmičenje je pratilo više od dve milijarde gledalaca širom sveta.

Nažalost, „Igara bez granica“ više nema, ali je Gočko ostao kao svedočanstvo jednog vremena i simbol najposećenije banje u Srbiji.

Vrnjačka banja

Foto: Shutterstock

Prva verzija zamenjena je posle nekoliko godina. Novi Gočko napravljen je od siporeks blokova i postavljen na stabilno betonsko postolje, sa podlogom pogodnom za pomeranje. Sa postoljem je visok oko tri metra, a bez njega malo više od dva metra. Svake godine Gočko dobija novo perje; zima i mraz znaju da prilično naruše njegov izgled, pa mu je uoči svake turističke sezone neophodno „osvežavanje“.

Prostor ispred ove neobične i ljupke maskote nazvan je „Plato kod vrapca“ i predstavlja centralno mesto karnevalskog spektakla koji se svake godine održava u Vrnjačkoj Banji.

„Vrabac Šumadinac“ u minijaturnoj verziji, na šoljama, džezvama i šerpicama i kao magnet ili privezak za ključeve ujedno je i najpopularniji suvenir koji turisti nose kao uspomenu na boravak u ovom delu Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    19. februar 2021 | 19:00

    Nisam skoro bila, ali bilo bi lepo otići na proleće, napraviti događaj od toga. Iznajmiti neki lepi auto u menadžeru, pa otići na jedan spa vikend sa dragim, ili sa drugaricom. I hoću. Hvala za ideju. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA