≫ 

Kako posetiti mesto gde je snimana serija "Tajne vinove loze": Sviraće vam "Jesen stiže, dunjo moja"

Vinarija koja nosi ime slavnog pevača otvorena je za sve zainteresovane, a nalazi se na stotinak metara od Palićkog jezera

  • 9
Vinarija Zvonko Bogdan Foto: Telegraf.rs

U neposrednoj blizini Subotice nalaze se vinograd i vinarija koje svake večeri imamo prilike da vidimo u seriji "Tajne vinove loze". 

Iako ova impozantna i prepoznatljiva vinarija nosi ime slavnog Zvonka Bogdana, zapravo ima više vlasnika koji su svojim jedinstvenim idejama doprineli upečatljivom izgledu zdanja.

Istorija i izgradnja

Sa sadnjom vinograda se krenulo 2002. godine, a prva berba bila je 2008. godine, od kada se i računa osnivanje vinarije.

Vinogradi se i dalje sade.

Restoranski deo, koji može da se koristi za svadbe ili druge proslave, završen je tek 2015. godine i ako odlučite da ovde provedete deo dana moći ćete da uživate u repertoaru Zvonka Bogdana. Ceo vinograd ima 62 hektara, od čega se 17 nalazi oko vinarije, a ostalo imanje je kod Ludaškog jezera, gde postoji i salaš u vlasništvu vinarije.

Iznad restorana se nalazi biblioteka sa fondom od 10.000 knjiga na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Ali, ako želite da pročitate neku od njih, moraćete da se popnete na merdevine, jer je jedino tako moguće pristupiti toj galeriji.

Unutrašnji deo vinarije izgleda neverovatno. Na zidovima je između 400 i 500 umetničkih slika iz svih krajeva Evrope, a na mnogim stolovima i policama nalaže se figure Žolnai i Herendi keramike.

Sama vinarija izgrađena je u stilu secesije, kao i mnoga druga zdanja u okolini Palićkog jezera i u Subotici.

Priprema i degustacija vina

Za proizvodnju vina koristi se francuska tehnologija. Posle berbe, grožđe ide na takozvani vibracioni sto, gde se čisti od lišća i grančica. Potom se u muljači grožđe promulja.

Zatim ako se sprema crno vino, grožđe i de na fermentaciju, a gržđe za belo ili roze vino posle muljače odmah ide u presu na ceđenje. Fermentacijom se od soka vremenom dobija vino.

Belo vino i roze može da se drži u metalnim tankovima, dok crveno vino ide u burad.

I podrum u kom se nalaze buradi je poseban - ima deset senzora koji pomažu da se održe potrebni uslovi za sazrevanje vina. Pomoću njih se kontroliše temperaturu i vlažnost vazduha koja treba da bude između 70-80 odsto.

Burad su pravljena od francuskog i mađarskog hrasta i koriste se samo za jedno punjenje ukoliko su u pitanju vina premijum i super premijum linije, a vino Život Teče ide u već korišćene buriće. Na taj način neka vina imaju slabiji a neka jači uticaj drveta što menja i sam stil vina.

Vinarija nudi crna, bela i roze vina, a posebno su ponosni što je "Cuvée No1" dva puta osvojio zlatnu medalju u Londonu.

Eugen Kočiš III je slikar iz Sombora i prijatelj Zvonka Bogdana čija umetnička dela krase flaše premijum linije.

Vina iz klasik linije nose nazive prema naslovima pesama Zvonka Bogdana, dok roze iz ove linije na etiketi ima konja, a u narodu je dobro poznato koliku ljubav pevač gaji prema tim životinjama.

Koliko poseta košta?

Poželjno je uvek ranije zakazati posetu putem telefona, a cena degustacije se kreće od 800 do 1.700 dinara, u zavisnosti od toga koliko i kojih vina želite da probate. Tokom zakazivanja moguće je naručiti i plato sa sirom koji odlično ide uz vina.

Vinarija Zvonko Bogdan Foto: Telegraf.rs

Snimanje serije

Vodič je otkrio da je ekipa serije "Tajne vinove loze" bila u vinariji tokom leta. Snimanje na ovoj lokaciji trajalo je nekoliko nedelja, ali ipak ne izgleda sve baš isto u stvarnosti kao u seriji.

Naime, nisu svi unutrašnji delovi kuće koji su prikazani u seriji nastali kod vinarije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Caki

    2. mart 2021 | 15:22

    Kakve veze Zvonko ima sa vinarijom ? Vlasnik je Robert Čakanj ugostitelj iz Subotice koji poseduje Staru piceriju i kafe Boss u centru Subotice

  • Joca

    2. mart 2021 | 21:16

    Reportaža je prelepa, slike su divne. Ne znam što se svađate oko toga kome pripada vinarija, kad nigde nije navedeno da je reč o vinariji čiji je vlasnik Zvonko Bogdan, već da se zove Vinarija Zvonko Bogdan. To se vidi i na slikama. Čija god da je vinarija, prelepa je.

  • Vuk

    2. mart 2021 | 15:08

    Divno, fenomenalno, bio sam, nešto neverovatno, kao iz bajke, Zvonko, svaka Vam čast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA