Osim 3 banje, u okolini ovog grada se nalazi i srpska Sveta gora: Da li znate o kom gradu je reč?

Ne samo da je poznat po odličnoj turističkoj ponudi, već je i njegova okolina izuzetno značajna kada su u pitanju turistički potencijali tog dela Srbije

  • 3
Čačak, Srbija Foto: Screenshot/Youtube/rsfrancidf

U jednom spisu, koji se čuva u Dubrovačkom arhivu, a datiran je na 18. decembar 1408. godine se prvi put pod današnjim imenom pominje grad Čačak.

Za sada se pouzdano zna da su još ljudi u doba neolita naseljavali prostor današnjeg grada. Čak postoje indicije da je u to vreme naselje bilo izuzetno razvijeno.

Na području grada Čačka postoje lokaliteti koji potiču iz bronzanog doba, a osim lokaliteta Gradina, najznačajniji je i onaj koji se nalazi na području naselja Atenice, kao i na obližnjoj planini Jelici.

Tri poznate banje

Ne samo da je Čačak poznat po odličnoj turističkoj ponudi, jer je to ujedno i jedna od najbitnijih delatnosti stanovnika, već je i njegova okolina izuzetno značajna kada su u pitanju turistički potencijali tog dela Srbije.

Osim često pominjane Ovčar banje, u blizini Čačka se nalaze i Slatinska i Banja Gornja Trepča.

Međutim, ono što je mnogima prva asocijacija na grad Čačak svakako je i srpska Sveta gora. U pitanju je grupacija srpskih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Pored zdravstvenog turizma, u Čačku je značajno razvijen i verski turizam.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели ČAČAK ONLINE (@cacak_online)

Neke od znamenitosti grada Čačka

Osim već pomenutih banja i svetinja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, u kome se nalaze srpski srednjovekovni manastiri, u Čačku postoje i brojne znamenitosti.

Na području grada postoji ukupno pet crkava, i to crkva Svetog Lazara, crkva Vaznesenja Gospodnjeg i Crkva uspenja Presvete Bogorodice, kao i crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Crkva Svete Marine, u naselju Atenica.

Smatra se da su rimske terme izgrađene u četvrtom veku, odnosno u vreme kada je naselje na ovom području bilo u okviru rimske provincije Dalmacije. Ujedno se rimske terme smatraju najstarijim svedočanstvom o istoriji ovog srpskog grada.

Čačak je poznat i po spomeniku, koji je jedinstven u celom svetu. Spomen kosturnica ratnicima poginulim u periodu od 1912. do 1918. godine nalazi se na čačanskom groblju. Na Spomeniku ratnicima četiri vere se na jednom mestu nalaze uklesana 4 simbola različitih vera, i to pravoslavni krst, katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda.

Ova spomen kosturnica otkrivena je 23. septembra 1934. godine i tu su sahranjeni ostaci stradalih u toku Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata na području grada Čačka. Razlog zbog koga se Spomenik ratnicima 4 vere smatra jedinstvenim je upravo zbog predstavljanja sva četiri simbola na jednom mestu, a što je znak poštovanja svih poginulih, bez obzira na to koje su vere bili.

A ako već posećujete ovaj grad, imate priliku i da posetite stalnu postavku Narodnog muzeja grada Čačka, koja se nalazi u konaku Jovana Obrenovića.

U gradu se nalazi i spomenik srpskom vojvodi Stepi Stepanoviću, a Čačak se može pohvaliti i spomenikom Tanasku Rajiću, kao i Nadeždi Petrović i učesnicima Hadži Prodanove bune, koji se nalazi u porti stare crkve u naselju Trnava.

Čačak je i domaćin značajnih kulturnih manifestacija. Pored toga što se ovde održava „Memorijal Nadežde Petrović“, u čačanskom selu Prislonica se održava i Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo“. Grad je domaćin manifestacije „Disovo proleće“, a u selu Mrčajevci se tradicionalno organizuje „Kupusijada“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA