≫ 

Turčin Baja je nekada ovde imao veliko imanje: Prirodna bogatstva ovog gradića privlače turiste

Osim reke Drine, u blizini Bajine Bašte nalazi se srpski srednjevekovni manastir Rača, kao i planina Tara koja nudi brojne atrakcije

  • 1
Bajina Bašta Foto: Screenshot/Youtube/Nenad Marić

Podno planine Tare, u živopisnom okruženju reke Drine, smešteno je gradsko naselje, koje je poslednjih čak 7.000 godina naseljeno.

Dokaz da je na području današnje Bajine Bašte postojalo naselje još u doba ranog neolita je i nalazište Kremenilo, koje se nalazi na oko 2 kilometra udaljenosti od centra.

Osim reke Drine, u blizini ovog gradića nalazi se i planina Tara, koja nudi brojne atrakcije, ali i srpski srednjevekovni manastir Rača, koji je tek nešto više od  5 kilometara udaljen od samog centra naselja.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Armin Bromand Fomany (@arminbromand)

Otkud naziv Bajina Bašta?

Iako danas nema ni traga tako prostrane bašte na mestu današnjeg naselja, postoji mišljenje da je izvesni Turčin Baja zaslužan za naziv ovog mesta. Naime, prema tom tumačenju, on je baš na tom području davnih dana imao imanje, u vreme turske vladavine, pa otuda i naziv.

Iako je ta teorija o nastanku naziva najzastupljenija, pominju se još dve teorije o nastanku naziva. Obe su vezane za prirodna bogatstva ovog mesta, s obzirom na to da na tom području uspevaju mnoge vrste voća, na prvom mestu, a zatim i povrća.

Perućačko jezero, hidroelektrana, Bajina Bašta, Drina, TARA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U Bajinoj Bašti danas živi oko 10.000 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

Okolina Bajine Bašte

Nakon što je 1966. godine puštena u rad druga po veličini hidroelektrana u našoj zemlji „Perućac“, počinje i ekonomski rast samog naselja.

U okolini Bajine Bašte se gaji odličan duvan, ali i maline, i ostalo voće i povrće.

Za posetioce ovog naselja posebno je zanimljiva blizina reke Drine i planine Tare, ali ništa manje ne zaostaje ni svetinja Srpske pravoslavne crkve koja potiče iz 13. veka, a nalazi se u blizini Bajine Bašte - na svega oko 6 kilometara udaljenosti.

Manastir Rača smešten je u podnožju Tare. Smatra sa da ga je srpski kralj Dragutin izgradio 1275. godine, mada postoje tvrdnje da je manastir izgrađen i kasnije.

Tokom jula meseca svake godine, Bajina Bašta je i domaćin manifestacije „Drinska regata“.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinovac

    22. mart 2021 | 19:39

    Prelepo mesto sa dosta mesta koje treba videti pocev od Drine,Peruca,Zaovina,Tare i jos dosta toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA