≫ 

Svedočanstvo jedne epohe velikog carstva i danas privlači pažnju: Trajanova tabla kao nemi svedok

Na području Nacionalnog parka Đerdap nalaze se i ostaci mosta, koji je rimski imperator Trajan izradio oko 100. godine, a o čemu svedoči tabla, vidljiva sa Dunava

  • 3
Trajanova tabla, Đerdap, Dunav Foto: screenshot/Youtube/thegegi66

Izuzetno značajan segment razvoja Rimske imperije bili su i putevi. Korišćeni su ne samo za lakše kretanje i trgovaca i vojnih snaga, nego i za prenošenje različitih novosti širom carstva.

Zanimljiv je podatak da je bilo više od čak 400.000 kilometara puteva.

Jedan od tih puteva nalazi se na teritoriji današnje Srbije, na području Nacionalnog parka Đerdap i poznat je po jednoj znamenitosti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели obidjisrbiju_rs/SrcekažeSrbija (@obidjisrbiju_rs)

Ko je bio car Trajan?

U vreme vladavine petorice rimskih imperatora, carstvo je zabeležilo dobru opštu situaciju. A jedan od njih je bio i Marko Ulpije Nerva Trajan, koji je vladao od 98. godine.

Nedugo nakon stupanja na presto, car Trajan kreće u pohod na Dačane, koji su živeli na području severno od reke Dunav. Kako bi celokupan pohod protekao što bolje, ubrzano se radilo na izgradnji vojnih puteva iz tadašnjeg Singidunuma, a danas prestonice Srbije, sve uz obalu Dunava do područja današnjeg Đerdapa.

Izvesni Apolodor iz Damaska je u to vreme bio zadužen za podizanje drvenog mosta na reci Dunav, čiju su stubovi bili zidani.

Svedočanstvo prisustva Rimljana

Izgradnja puta je završena 103. godine, o čemu svedoči Trajanova tabla, odnosno Tabula Traiana, koja se nalazi na oko 2 kilometra uzvodno od mesta Tekija, u Đerdapskoj klisuri.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bobika (@cervena_liska)

Na Trajanovoj tabli je ostalo zabeleženo, u slobodnom prevodu sledeće:

Imperator Cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA