≫ 

U ovom selu Srbi su kovali oružje za borbu protiv Turaka: Štitkovo je danas muzej na otvorenom

Ukoliko vas put ovde navede, doživećete neverovatno putovanje kroz vreme

  • 2
Selo Štitkovo, Nova Varoš Foto: Rina.rs

Ušuškano na padinama planine Zlatar, novovaroško selo Štitkovo svojvrsan je muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije.

Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova, pa je selo tako i dobilo ime.

- Na prostranim livadama sve do reke Tisovice kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka - kaže za RINU Milomir Čkonjević iz sela Štitkovo.

- Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nije mogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili da će, kad muškarci odu u rat, neprijatelj upasti u domove.

Dugo je Štitkovo bilo sedište kneževske porodice Rašković. U centru sela nalazi se crkva Svetog Blagoveštenja podignuta na temeljima starog manastira koji su upravo Raškovići izgradili 1655. godine. Iznad Štitkova pružaju se strme stene, a u njima se krija vodena pećina u kojoj mnogi nisu slavno prošli.

- Ovdašnji narod u njima se krio od Turaka, jer do njih neprijatelj je teško mogao da stigne. Brojni speleolozi ovde su vršili istraživanja, a unutar pećine nalazi se izdašan izvor. Pre nekoliko godina u pećinu su ulazili planinari i unutra pronašli jedan kostur u dubećem stavu. Oni su to doneli u centar sela, a ja sam kosti sahranio pored lipe u porti crkve - priča Milomir.

Nekada je selo brojalo pet stotina stanovnika, a danas je tu samo nekoliko meštana koji usputnim prolaznicima prepričavaju legende vezane za ovaj kraj. Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršteno je u turisitičku ponudu planine Zlatar.

- Štitkovo je jedno od retkih mesta gde je potpuno sačuvan tradicionalni duh i predstavlja tipičan primer živog etno sela. Ukoliko vas put ovde navede, doživećete neverovatno putovanje kroz vreme. Zadržali su se najstariji tipovi kuća i privrednih zgrada, primitivni način stočarenja i proizvodnje oruđa. Kuće su postavljene u nizu, licem okrenute ka crkvi i školi. Selo je oko dvadesetak kilometara udaljeno do Zlatara, a dalje vas put vodi ka Ivanjici preko planina. Vožnja kroz ovaj kraj izuzetno je živopisna - kaže Milica Popović iz Turističke organizacije Zlatar.

Epidemija korona virusa je zatvorila mnoge granice i putovanja u inostranstvo su u velikoj meri smanjena, ali u svemu ovome ima i jedna dobra stvar - mnogi građani otkrili su brojna zanimljiva mesta u Srbiji, a živopisno selo Štitkovo je svakako jedno od tih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    4. april 2021 | 21:53

    Pored Stitkova protive reka tisovica. Koja tece ispod JAVORA a uliva se u Zlatarsko jezero. Stitkovo ima staru skolu gde je pohadalo veliki broj daka. Sada je ostala kao secanje.

  • Realno

    5. april 2021 | 12:40

    Kovali oružje a izgubili sve bitke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA