≫ 

"Lepa je mala varoš Topola": Oplenac i mauzolej porodice Karađorđević su obeležje ove varoši

Zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića, smeštena na brdu Oplenac, koje nadvisuje Topolu, poznata je i po naročito velikoj površini mozaika

  • 12
Oplenac, Topola Foto: screenshot/Youtube/Boris Teodosijević

Na vrhu brda koje nadvisuje Topolu, u srcu Šumadije, nalazi se crkva mauzolej dinastije Karađorđevića. Za meštane je to ranije bila jednostavno, Kraljeva crkva, a zapravo je kompleks Zadužbine kralja Petra Prvog.

Istini za volju, mnogi koji su ranije pohodili ovu crkvu, a žive u okolini, bili su iznenađeni da se ulazak u Kraljevu crkvu naplaćuje. Doduše, meštanima Topole ne, ali ostali koji žele da je posete moraju platiti ulaznicu za kompleks.

Kraljevi vinogradi

Iako mnogi Oplenac posećuju najpre zbog crkve mauzoleja, manje je poznato da je još kralj Aleksandar Karađorđević upravo na padinama Oplenca podigao vinograde. Ako krenete iza crkve da prošetate, primetićete ih i danas. Sa vrha se pruža neverovatan pogled i odlično je mesto za fenomenalne fotografije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Onufrije (@onufritis)

Kasnije je kralj Petar I Karađorđević ili kralj Pera, kako su ga od milošte zvali, započeo zidanje crkve mauzoleja, ali i celokupnog kompleksa.

Osim Kraljeve, odnosno crkve Svetog Đorđa, na Oplencu se nalazi i kuća kralja Petra, kao i Vinogradareva kuća, te kraljevi vinogradi i vinarija.

Šetnja šumskim stazama Oplenca je poseban užitak. Šuma je bogata cerom i hrastom. Od tog drveća su se u prošlosti i izrađivala oplena, odnosno delovi volovskih kola. Pretpostavlja se da otuda i naziv brda.

Crkva Svetog Đorđa

Gradnja crkve je započeta 1. maja 1910. godine. Plan izgradnje je načinio Kosta J. Jovanović, a veći deo radova je bio završen do početka 1912. godine.

Nažalost, vreme i događaji joj nisu išli na ruku. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata je pljačkana i prilično oštećena. Skrnavljenje je išlo dotle da su oštećeni bili čak i grobovi članova porodice Karađorđević, koji su se nalazili u kripti crkve.

Tek je s jeseni 1930. godine crkva ponovo osveštana, a do 1947. godine je u njoj bila vršena i služba.

Nikolaj Petrovič Krasnov je arhitekta koji je zaslužan za izradu mozaika, po kojima je Kraljeva crkva poznata. Naime, 3.500 m² je ukupna površina mozaika. Za izradu 725 kompozicija je korišćeno 40 miliona delova, a na kompozicijama postoji čak 15.000 boja i nijansi.

U kripti crkve se nalaze grobnice članova porodice Karađorđević, počev od Karađorđeve majke Marice.

Cene ulaznica

Iako u Oplencu može da se uživa i bez posete crkvi ili bilo kom drugom delu kompleksa, prava je šteta ne videti lepotu tih građevina u unutrašnjosti.

Cena ulaznice iznosi 400 dinara za odrasle, dok deca školskog uzrasta plaćaju 300 dinara, kako je navedeno na sajtu TO Topola.

U cenu je osim obilaska crkve Svetog Đorđa, uračunat i obilazak galerije u Vinogradarevoj kući, zatim kuće kralja Petra Prvog i Kraljeve vinarije, kao i poseta Karađorđevom gradu u Topoli.

Svakako ne propustite da prošetate i do kraljevih vinograda. Gotovo je sigurno da će vas taj pogled opčiniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Марко

    16. april 2021 | 22:39

    Боље би нам било да није било Мајског преврата... Обреновићи су ипак више учинили за Србију. Карађорђевићи нису урадили ништа

  • baba smilja iz darosave

    16. april 2021 | 21:06

    porodica petrovic , a nadimak im je karadjordjevic

  • Toni

    16. april 2021 | 23:11

    Još zbog njih ispaštamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA