≫ 

U blizini Velikog Gradišta su mnoge atrakcije tog dela Srbije: Srebrno jezero samo je jedna od njih

Veštačko jezero u obliku luka, nastalo je 1971. godine pregrađivanjem rukavca Dunava nadomak Veliko Gradišta

  • 1
Srebrno jezero kod Velikog Gradišta Foto: Pixabay/rsfranceidf

Pre više od 50 godina jedan od dunavskih rukavaca je pregrađen, a kao rezultat nastalo je Srebrno jezero.

Udaljeno je od Velikog Gradišta tek par kilometara. U blizini se nalaze i mnoge atrakcije, poput Golubačke i Ramske tvrđave, Viminacijuma i manastira Nimnik i Tumane.

Jezero okruženo brdima

Na 70 metara nadmorske visine nalazi se Srebrno jezero, čija najveća dubina dostiže do 8 metara. Zauzima površinu od oko 4 km² i nepravilnog je oblika, koji podseća na luk.

Osim Velikog brda, čiji je najviši vrh na 324 metra nadmorske visine, jezero okružuju i Lipovača i Gorica brdo.

Pretpostavlja se da naziv potiče od izgleda vode. Naime, trenutak kada sunce zalazi na Srebrnom jezeru omogućuje prisutnima da se uvere u bisernu, srebrnu boju koju voda u tim trenucima ima.

Odmor na Srebrnom jezeru

Iako ovde postoje određeni smeštajni kapaciteti, čini se da nisu dovoljni. Zapravo je primetan trend rasta broja poseta iz godine u godinu, što je rezultiralo potrebom za povećanjem i smeštajnih kapaciteta na jezeru ali i sadržaja uopšte.

Plaža na Srebrnom jezeru je podeljena na dva dela. Jedan je namenjen posetiocima koji ne žele da koriste sadržaje kafića, dok drugi podrazumeva obavezu iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Da bi bilo koji posetilac mogao da koristi ležaljke i suncobrane, u sklopu kafića na plaži, potrebno je da plati određenu nadoknadu. U toku sezone, obično postoje i promotivne cene. Ipak, u jeku sezone se lako može desiti da nema slobodnih ležaljki. Osim ako posetioci ne dođu ujutru, pa zauzmu neku od njih.

Posebna pogodnost jeste ulazak u vodu, budući da dubina ide postepeno. Što je odlično i za mališane i za neplivače, odnosno za starije ljude.

U okolini jezera postoji i igraonica za najmlađe posetioce. A na jezeru je moguće u toku sezone iznajmiti pedalinu. Mališanima je posebno zanimljiva poseta akva aprku, koji se nalazi u blizini glavnog šetališta.

Inače, na Srebrnom jezeru postoji i auto kamp.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    24. april 2021 | 10:38

    Obišla sam sve osim manastira Tumane, a imam želju da odem. I ne zna se šta je lepše, Ram, Golubac, Viminacijum, Srebrno jezero, pa malo dalje Đerdap, Lepenski vir, a Dunav - k'o more! Zaželela sam se, moraću ponovo da odem tamo, makar iznajmljenim unirent.ovim autom. Zaista je neverovatno mesto! Kad krenete od Beograda, usput su vam i Vinča, i Smederevo, a kad dođete tamo, ne znate gde ćete pre. Toplo preporučujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA