≫ 

Nekad su u Loznici postojali bogati vinogradi: Danas ovaj grad ima jedan od najlepših korzoa

Blizina planine Gučevo i mnogih atraktivnih lokacija u okolini, čini Loznicu svakako zanimljivim odredištem na području zapadne Srbije

  • 0
loznica panorama centar grada Foto: Shutterstock

Osim po blizini rodnog mesta Vuka Stefanovića Karadžića, Loznica je grad poznat i po tome što je niko drugi do predsednik Rusije, njen počasni građanin.

Pripada Mačvanskom okrugu, u zapadnom delu Srbije. U centralnom gradskom jezgru je prema podacima iz popisa stanovništva 2012. živelo oko 20.000 stanovnika, dok je šire gradsko područje naseljavalo oko 85.000 ljudi.

Grad u podnožju planine Gučevo

Nedaleko od granice naše zemlje sa teritorijom Bosne i Hercegovine, nalazi se grad koji je naziv dobio po vinovoj lozi, kako se pretpostavlja, budući da je ovaj kraj bio poznat po bogatim vinogradima.

Omanja reka Štira, koja je jedna od pritoka Drine, protiče kroz Loznicu.

Planinski masiv Gučeva nadvisuje grad udaljen oko 140 kilometara od Beograda i svega nešto više od 6 kilometara udaljen od Banje Koviljače.

Zašto posetiti Loznicu?

Mnogi u Loznicu svrate kada posećuju selo Tršić, u kome je rođen Vuk Stefanović Karadžić ili prilikom obilaska manastira Tronoša.

Ipak, ovaj grad treba svakako posetiti i bolje upoznati - prošetati lozničkim korzoom, posetiti Muzej Jadra ili Biblioteku Vukovog zavičaja.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели InfoLo (@loznica_info)

Svašta zanimljivo Loznica ima da ponudi putniku namerniku.

Tu se nalazi i spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, kao i Filipu Višnjiću i Jovanu Cvijiću, te Vukov dom kulture.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ž𝕒Ⓡᴷ🇴 🇷🇸 (@__zarkooo__)

Sem već pomenutog manastira, u kome se opismenio Vuk Karadžić, u blizini Loznice je i manastir Čokešina, dok se u gradu nalazi i crkva Pokrova Presevete Bogorodice.

Prilikom posete ovom delu Srbije, ne treba propustiti ni obilazak spomen kostrunice na Ceru i Gučevu, kao i u Dragancu i Tekerišu.

Video: Misteriozne poruke vanzemaljcima ili borba za opstanak: Ovako Francuzi brane vinograde od mraza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA