≫ 

Oduzimaju dah svojom lepotom: 5 najlepših vidikovaca u Srbiji, sa kojih se pruža nestvaran pogled

Uopšte nije čudno što zemlja bogata tolikim prirodnim lepotama, može da se pohvali sa toliko najlepših vidikovaca. Ovo su tek neki od njih

  • 1
SRBIJA ISTOČNA TURIZAM RASIM LJAJIĆ ĐERDAP Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Činjenica je da Srbiji ne manjka prirodnih lepota i da je proleće idealno vreme za putovanja po zemlji. Priroda se budi i vreme je da se nadoknadi sve što smo propustili tokom zimskih dana.

Pored reka, jezera, planina i ostalih znamenitosti, naša država se može pohvaliti i divnim vidikovcima, sa kojih pogled puca u daljinu i od kojih zastaje dan.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maja Vukicevic (@majavukicevic)

Među brojnim vidikovcima u našoj zemlji, nije jednostavno odabrati najlepši. Sa mnogih se pruža nestvaran pogled na okolinu.

A, ovih pet su biseri srpskog turizma...

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Evgeniy Pavlov (@eugenpavlov82)

Kozji kamen

Vidikovac koji nadvisuje Zavojsko jezero, nalazi se na 1.181 metara nadmorske visine. Do Kozjeg kamena se može stići iz pravca Pirota, od koga je udaljen oko 20 kilometara.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Maki and Aron (@thekima81)

Dodatna prednost je to što do njega vodi planinska staza, koja nije zahtevna, tako da je mogu koristiti i rekreativci. Baš zato što uspon nije veliki, staza duža nešto više od 3,5 kilometara se prilično lako može savladati.

Šiljak

Planina koja privlači pažnju ne samo zbog predela koji je okružuju, već i zbog oblika. Rtanj se takođe može pohvaliti jednim od najlepših vidikovaca u zemlji.

Vrh nazvan Šiljak smešten je na nadmorskoj visini od 1.561 metar.

Razlika u dužini staze na južnoj i na severnoj strani je otprilike jedan kilometar. Veći deo obe staze nije naročito zahtevan, osim samog kraja, pa je uvek bolja opcija ići u organizovano penjanje.

Ploče

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Đerdapsku klisuru i reku Dunav, vidikovac smešten iznad kanjona poznatog kao Mali Kazan, odličan je izbor.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Marko Ilinčić (@marko89srb)

Staza koja vodi do vidikovca Ploče, smeštenog na 355 metara nadmorske visine uopšte nije zahtevna, tako da je lako mogu savladati i oni koji nemaju nikakvog iskustva u planinarenju.

Stol

Vidikovac u Istočnoj Srbiji, koji se sa pravom može svrstati među najlepše u našoj zemlji, udaljen je oko 10 kilometara od grada Bora.

Na nadmorskoj visini od 1.155 metara se nalazi najviši vrh planine Stol. U proseku, uspon traje do 4 sata i vredan je svakog napora.

Kablar

Srpska Sveta gora, kako se često naziva područje Ovlarsko-kablarske klisure, može se pohvaliti i jednim od najlepših vidikovaca u tom delu Srbije.

Pogled prema klisuri i Čačanskoj kotlini, ali i meandrima Zapadne Morave mnoge ostavlja bez daha.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Blagoje Mitrasinovic (@zhoblazhobla)

Iako se vidikovac nalazi na 885 metara, dve od ukupno pet staza, koje vode do njega planinari smatraju zahtevnijim. Zato njih obično koriste planinari, dok rekreativci biraju one laganije staze.

Video: Ovo je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    27. maj 2021 | 07:05

    Divno, samo što je kod Srba pomodarstvo pare dati tuđinu. Samo u Srbiju na odmor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA